Hollandse hightech gaat de ruimte in

Sentinel-5P is klaar voor lancering. De satelliet is uitgerust met Tropomi, een door experts van Nederlandse ruimtevaartbedrijven gebouwd instrument voor het meten van de luchtkwaliteit en verdeling van broeikassen op aarde. Zowel de satelliet als het hightech-meetinstrument zijn onderdeel van het Europese ruimtevaartproject Copernicus.

Eind september 2017 wordt de Sentinel-5P vanuit de Russisiche basis Plesetsk gelanceerd. Woensdag 20 juli jl was de Sentinel-5P voor het laatst zichtbaar in de cleanroom van Airbus UK in het Britse Stevenage. Daar is de satelliet ingepakt voor transport naar de Russische lanceerbasis waar de kunstmaan met een Rockot-raket de ruimte ingaat.

In opdracht van de Europese Commissie bracht de Europese ruimtevaartorganisatie ESA eerder al vijf Sentinel-satellieten in de ruimte. De meetapparatuur in de Sentinel-5P-satelliet gaat in kaart brengen hoe broeikasgassen zich verspreiden door de aardse atmosfeer. Tropomi gaat laten zien waar de gassen vandaan komen en naartoe gaan. 'Een gas als methaan, bijvoorbeeld, komt minder voor in de atmosfeer dan koolstofdioxide, maar heeft een veel sterkere broeikaswerking', lichten de onderzoekers toe.

Tropomi beschikt over een aantal technologische vondsten die door ruimtevaartbedrijf Airbus in Leiden zijn ontwikkeld. Sytze Kampen van Airbus: 'Onze partners SRON en TNO kwamen bijvoorbeeld met het idee van zogenoemde verzonken tralies. Dat is een slimme vinding waardoor het instrument veertig keer kleiner kon worden. En dat is pure winst in ruimtevaart.'

80 miljoen euro

De Nederlandse overheid investeert in totaal ongeveer tachtig miljoen euro in de ontwikkeling van het ruimtevaartproject. In 2009 zette de toenmalige minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, haar handtekening onder een meerjarige overeenkomst met ESA dat een consortium oprichtte om Tropomi te ontwikkelen.

Het hightech-meetinstrument is volgens betrokkenen het levenswerk van vele Nederlandse ingenieurs. Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO (Netherlands Space Office) en ESA (European Space Agency).

Airbus Defence and Space Netherlands is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het ministeries van Economische Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Infrastructuur en Milieu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-21T08:17:00.000Z Pim van der Beek