Miljoenen in slimme energieoplossing in Twente

Ex-topman Booking.com ziet rol voor ai weggelegd

Lithium Werks heeft zijn plannen op tafel gelegd voor een groot onderzoekscentrum op de Technology Base, de voormalige vliegbasis bij Enschede. De accuproducent wil daar de komende vijf jaar tweeduizend man aan het werk zetten om schone energie in lithium-accu’s op te slaan. Directeur Kees Koolen, ex-topman Booking.com, zet in op opslag, transport en slimme software, met gebruikmaking van kunstmatige intelligentie.

De aanleg van de r&d-campus (17 hectare) op Technology Base is ingegeven door een van de belangrijkste bottlenecks in de energietransitie: de opslag van energie. Daarbovenop: duurzame energiebronnen zoals wind en zon, produceren vaak de meeste energie op momenten dat de vraag klein is. Deze mismatch tussen vraag en aanbod leidt dan alsnog tot bijschakelen van conventionele energiecentrales. Dankzij slimmere opslag, transport én intelligente regelsoftware moet schone energie beschikbaar komen op de juiste tijd en plaats.

Kees Koolen, bestuursvoorzitter van het Hengelose Lithium Werks, legt uit dat de miljoeneninvestering dan ook wordt gestoken in de kennis en ontwikkeling van batterijtechnologie en alles wat daarmee te maken heeft, zoals nieuwe materialen en artificial intelligence. ‘De plannen zullen de wereldwijde energietransitie een krachtige impuls geven’, aldus Koolen, die ooit de hotelreserveringssite Booking.com internationaal groot maakte en betrokken was bij de uitrol van Uber in Europa.

Universiteit Twente

Lithium Werks, dat tweehonderd miljoen accucellen leverde aan meer dan duizend klanten in vijftig landen, produceert op dit moment lithium-ijzerfosfaataccu’s. Om ook de volgende generaties accumaterialen te ontwikkelen, werkt Lithium Werks samen met de Universiteit Twente (UT), die vooroploopt in onderzoek op het gebied van nieuwe materialen, artificial intelligence en besturingselektronica.

Behalve de UT, zijn ook ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, de gemeente Enschede en de provincie Overijssel betrokken bij de realisatie van de r&d-campus. De partijen hebben al ruim honderd miljoen euro geïnvesteerd in het centrum. De eerste medewerkers van Lithium Werks zullen daar eind volgend jaar hun intrek nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-04T11:59:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.