Lab-on-a-chip-onderzoekers ontvangen 25.000 euro

Groeikapitaal

Hogeschool Saxion ontvangt 25.000 euro ‘kiem-geld’ van Holland High Tech voor het ontwikkelen van een systeem waarmee tijdswinst is te boeken in lopende zaken en het rechercheonderzoek naar cold cases. Ook twee andere onderzoeksteams vielen in de prijzen en ook deze teams ontvangen genoemd bedrag.

Het lectoraat Advanced Forensic Technology van Hogeschool Saxion/Politieacademie, het lectoraat NanoBio en microtechnologiebedrijf Micronit besteden het kiem-geld aan het ontwikkelen van een systeem waarmee lopende zaken en cold cases in rechercheonderzoek versneld zijn op te lossen. Zij passen bestaande microbiologische technieken als single cell amplificatie (vermeerdering) toe om de problemen van mengprofielen en te weinig dna weg te nemen. Door gebruik van een lab-on-a-chip-systeem wordt het proces minder arbeidsintensief en is de kans op contaminatie miniem, aldus de onderzoekers.

Lector Jaap Knotter stelt dat de sporen op een plaats delict vaak te weinig dna-materiaal opleveren of een gemengd profiel van bijvoorbeeld dader en slachtoffer. Met lab-on-a-chip is een volwaardig dna-profiel te maken. ‘Met deze techniek kunnen wij met individuele cellen werken en deze opwaarderen naar een volledig dna-profiel. Wij verwachten hiermee in de toekomst bij te kunnen dragen aan de oplossing van meer zaken en ook cold cases.'

Blockchain in de bouw en sensoren voor dierziektes

Saxion won ook met een onderzoeksvoorstel voor blockchain voor een duurzame bouwsector’. De partners van het project 'Blockchain voor een duurzame bouwsector’ onderzoeken of zij met blockchain een veilig en betrouwbaar gebouwenpaspoort kunnen ontwikkelen. Een gebouwenpaspoort waarin de ketenpartners in de bouw informatie met elkaar kunnen delen, zorgt voor minder materiaalverspilling waardoor er uiteindelijk duurzaam  is te bouwen.

De partners van 'Sensor System for Early Detection of Veterinary Diseases' investeren het kiem-geld in onderzoek voor een sensor waarmee dierziektes eerder zijn op te sporen. De sensor moet de specifieke geur, die gepaard gaat met de ziekte van een dier, opvangen en meten.

De uitreiking van de prijzen vonden gisteren plaats tijdens het NWO-innovatiefestival Teknowlogy in Amersfoort. De jury bestond uit vertegenwoordigers uit de industrie, wetenschap en het ministerie.

Holland High Tech

Holland High Tech, de partij die in totaal 75.000 euro investeert in de drie onderzoeksteams, ondersteunt het nieuwe topsectorenbeleid en wil de wetenschap daar actief bij betrekken. De organisatie plaatste een open call om bedrijven en kennisinstellingen uit te nodigen hun samenwerkingsprojecten in te dienen. Naast dat alle voorstellen binnen de missies en thema’s moesten vallen, waren de criteria: de kwaliteit van zowel het projectplan en consortium, de originaliteit van de oplossing en de potentiële impact van het plan.

Van de vijf winnende projecten waren er drie van lectoren van Saxion. Met deze prijs kunnen de lectoraten starten om samen met partners en ondernemers deze projecten vorm te gaan geven. De twee andere winnaars zijn de Rijksuniversiteit Groningen met onderzoek naar digitale tweelingen en de Vrije Universiteit Amsterdam die een op licht gebaseerde evenknie wil ontwikkelen van een pet-scan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-08T11:00:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.