Universiteit Maastricht met IBM in quantum computing

Onderzoek aan de IBMQ

De Universiteit Maastricht (UM) start een quantum computing-samenwerking met IBM. Als eerste Nederlandse universiteit treedt deze instelling toe tot het IBM Q Network, een samenwerkingsverband van bedrijven, academische instellingen, startups en nationale onderzoekslaboratoria.

Doel van de samenwerking is meer rekenkracht te ontwikkelen voor geavanceerde natuurkunde-detectoren. Deze detectoren hebben aanzienlijk meer rekenkracht nodig dan traditionele computers aan kunnen. Verwacht wordt dat quantum computers dit veel beter kunnen doen. Om dat soort computers goed toe te kunnen passen in de natuurkunde zijn algoritmes nodig.  

Academische onderzoekers gaan voor Big Blue deze ‘rekenrecepten’ ontwikkelen. De algoritmes zijn nodig om zeer complexe berekeningen te kunnen doen voor een zwaartekrachtgolfdetector voor de Einstein-telescoop en een deeltjesdetector voor kernonderzoek van CERN (HL-LHC). Beide projecten zullen pas in 2035 worden voltooid, zo wordt verwacht.  

Samenwerking

Twee afdelingen van de Maastrichtse Faculty of Science and Engineering gaan samenwerken met IBM Research Europe. De UM brengt kennis op het gebied van zwaartekrachtgolven, elementaire deeltjesfysica, signaalanalyse en kunstmatige intelligentie. Als eerste gaat IBM twee postdocs sponsoren, een dubbele aanstelling bij het IBM-laboratorium in Zürich en de UM. IBM gaat de universiteit toegang geven tot zijn kennis en middelen op gebied van quantumcomputers.  

IBM zag als een van de eerste grote techbedrijven het belang van quantum computing in. De eerste kennis werd niet zelf ontwikkeld, maar kwam van de Yale universiteit. Google deed een jaar of zes hetzelfde door een samenwerking met de Universiteit van Californië in Santa Barbara.

Ook Intel, Microsoft, Amazon, Qualcomm en Huawei hebben zich op quantum computing gestort. Een grootschalige quantum computer ontbreekt nog. De verwachting is dat dit nog wel een jaar of tien kan duren. Wel zijn er kleinschalige modellen van IBM en Google. De Technische Universiteit Delft die samenwerkt met Microsoft, neemt in Nederland op dit gebied een koppositie in.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-05T00:01:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.