Kritiek op EU-wet voor digitale diensten

Belangenorganisaties vinden Nederlandse overheid te laks

Europese aanbesteding Europa vlaggen

Ict-bedrijven en startups zijn bezorgd over de uitwerking van twee nieuwe Europese wetten voor de regulering van digitale diensten en markten. Door de trage formatie blijft Nederland aan de zijlijn staan in de totstandkoming van die nieuwe wetten. Bovendien hebben de huidige regels grote en vaak negatieve gevolgen voor aanbieders van digitale diensten.

Dat stellen de brancheorganisaties NLdigital (ict-leveranciers) en de Dutch Startup Association (startups). Ze hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze voorstellen om op korte termijn met de Commissie Digitale Zaken om de tafel te gaan.

De belangenclubs stellen dat de tijd dringt, omdat de wetten al in september voorgelegd worden aan de Europese Commissie. Nederland voert volgens hen geen enkele druk uit om zich met die regelgeving te bemoeien. ‘Het huidige voorstel bevat echter een breed pakket aan nieuwe regels die gevolgen zullen hebben voor een grote en diverse groep bedrijven. Daarom is het risico op onbedoelde effecten groot’, stellen ze. 

Kritiek

De kritiek is gericht op regels in het wetsvoorstel die volgens de critici te breed geformuleerd zijn en niet één-op-één toepasbaar zijn op verschillende platformdiensten. ‘Er zijn voor aanbieders en afnemers grote verschillen tussen de bedrijfsmodellen, bijvoorbeeld bemiddelingsdiensten, besturingssystemen, sociale media, en clouddienstverlening.' Maar dat wordt volgens hen in de huidige opzet niet onderkend. 

Ze hekelen ook het ‘kunstmatig opsluiten’ van diensten in silo’s. ‘Dit beperkt de mogelijkheid voor samenwerking tussen verschillende diensten om gebruikerswaarde en efficiëntie te blijven bieden.’

Daarnaast zijn er zorgen over de toevoeging van extra controlelagen op fusies en overnames. ‘Fusies en overnames zijn een belangrijke factor voor een gezond startup-ecosysteem, doordat het investeringen in innovatieve ideeën en bedrijven stimuleert. Toenemende controle op fusies en overnames zorgt ervoor dat het Europese investeringsklimaat achterblijft.’

DSA

De belangenorganisaties willen zo snel mogelijk met de Kamercommissie Digitale Zaken in gesprek en hopen de Nederlandse overheid te bewegen om actiever invloed uit te oefenen op de totstandkoming van de zogenoemde Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA).

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-16T16:07:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.