Qutech komt met online kwantumverkenner

Kwantum

Qutech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO, komt met Quantum Network Explorer (QNE). Dat is een nieuw open platform voor het ontdekken van kwantumnetwerken. Gebruikers kunnen via een browser gratis de toekomst van het kwantuminternet verkennen.

De omgeving is specifiek gericht op onderzoekers, studenten, softwareontwikkelaars en toekomstige gebruikers van kwantumnetwerktoepassingen. ‘Bij Qutech zijn we van mening dat de meest opwindende toepassingen van kwantumnetwerken waarschijnlijk niet zullen worden ontdekt door academici’, schrijft de aanbieder in een aankondiging.

Ze brengen QNE uit om bij te dragen aan het bouwen van een wereldwijde kwantum-internetgemeenschap en stellen mensen in staat om vooraf gebouwde kwantumnetwerktoepassingen te verkennen, programmeren en delen. Qutech wil gebruikers met verschillende achtergronden samenbrengen.

De makers: ‘We hebben een gebruiksvriendelijke grafische interface gebouwd waarmee zonder programmeerwerk voorgebouwde toepassingen getest kunnen worden.’

Application development kit

Voor onderzoekers en ontwikkelaars en partijen die al wat verder zijn in de kwantumgemeenschap is een ‘high-level application development kit’ (adk) beschikbaar gesteld. Daarmee kunnen geïnteresseerden zelf nieuwe protocollen en applicaties voor echte kwantumnetwerken ontwikkelen.

Nieuwe toepassingen kunnen worden toegevoegd aan de grafische gebruikersinterface van QNE, zodat anderen deze ook zonder code kunnen gebruiken.

Onderwijs

Een ander belangrijk doel van het QNE-project is om educatieve hulpmiddelen te bieden. De kennisbank wordt uitgebreid en bevat nu al uitleg over de basis van kwantumtechnologie en kwantumnetwerken specifiek. Na registratie kunnen docenten oefeningen en hele cursussen ontwerpen rond de experimentensectie van QNE.

Op dit moment draaien de kwantumprogramma's op QuTech’s simulatieplatforms NetSquid of SimulaQron. De onderzoekers werken er echter hard aan om een ​​deel van hun kwantumhardware online beschikbaar te maken. Eerder dit jaar demonstreerden ze 's werelds eerste 3-node kwantumprocessor-netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-22T16:42:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.