Sensorspecialist Caeleste viert vijftiende verjaardag

Geert De Peuter (links) en Bart Dierickx

Geert De Peuter (links) en Bart Dierickx

Het Mechelse ingenieursbedrijf Caeleste is vijftien jaar geworden. De beeldsensoren die er ontwikkeld worden, behoren tot de wereldtop en vinden afnemers in de biotech, medische wereld, ruimtevaart en industrie.

Caeleste legt zich sinds de start toe op het ontwerpen van cmos-beeldsensoren voor specifieke niches, zoals de ruimtevaart. Stichter en chief technology officer Bart Dierickx: ‘We stelden vast dat wereldspelers in ruimtevaarttechnologie met standaard beeldopnemers niet het gewenste resultaat bereikten. Daarom begonnen we hoogtechnologische en innovatieve beeldsensoren met oplossingen op maat te ontwikkelen. Elk product wordt exclusief ontwikkeld voor een specifieke klant, zodat die een betere applicatie kan bouwen.’

‘Dankzij onze beeldsensoren kun je met grote toestellen in de ruimte, objecten veel beter van elkaar onderscheiden’, vult ceo Geert De Peuter aan. ‘Bijvoorbeeld: wat is de kwaliteit van de vegetatie in een bepaalde zone? Zitten daar zieke gewassen tussen? Welke delen van een stad zijn verhard? Of: waar zit er plankton in de oceaan?.’

Van bij de start haalde Caeleste daardoor internationale projecten binnen en het was meteen winstgevend. Het ingenieursbedrijf telt nu 34 medewerkers en liefst 13 nationaliteiten. In 2020 haalde het een omzet van ruim acht miljoen euro, die voor 98 procent via export werd gerealiseerd.

Biotech

"We hebben een chip gemaakt die één van de drie snelste sensoren ter wereld bevat"

Ook in de medische en biotech-wereld is Caeleste actief, onder meer voor de bouw van sensoren voor elektronenmicroscopen waarmee virussen onderzocht kunnen worden. In de medische beeldvorming ligt de focus al een tijd op het verlagen van de stralingsdosis, met eenzelfde of betere beeldkwaliteit. Het Mechelse bedrijf levert eveneens high end-onderdelen die gebruikt worden in het productieproces van chips en zijn technologie is ook cruciaal in crashdetectie.

‘We hebben een chip gemaakt die één van de drie snelste sensoren ter wereld bevat. We kunnen daarmee het proces van glasbreuk op indrukwekkende wijze in beeld brengen, vanaf de inslag tot het versplinterde glas. Om een idee te geven van de snelheid en het detail waarover we spreken: een gewone camera maakt 30 tot 60 beelden per seconde, onze technologie maakt er twee miljoen per seconde’, legt Dierickx uit.

Intussen blijft Caeleste volop inzetten op onderzoek en innovatie. De Peuter: ‘De uitdaging is een nog snellere technologie te ontwikkelen met steeds kleinere beeldchips die nog gevoeliger zijn en toch meer pixels tellen. Onze focus blijft op maat gemaakte beeldsensoren, die klanten een competitief voordeel opleveren. Als bedrijf hebben we eveneens een transitie gemaakt van puur design huis naar een partner die ook de gekwalificeerde chips aflevert aan klanten. Zo kunnen we op lange termijn blijven groeien.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-04T10:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.