Ai brengt bodemleven in kaart

soil

Nederlandse bedrijven en onderzoekers gaan met behulp van kunstmatige intelligentie het bodemleven in akkers en weiden leren voorspellen en verbeteren. Doel is daarmee duurzamer voedsel te produceren.

Om daarin grote stappen te zetten, krijgt een consortium van onderzoekers, bedrijven en instellingen vier miljoen euro subsidie van onderzoeksfinancier NWO.

Intensieve landbouw zet het bodemleven onder druk. Onder meer biologen van de Universiteit Utrecht gaan bekijken hoe landbouwgronden hun multifunctionaliteit terug kunnen krijgen. Onder de naam SoilProS gaan zij het bodemleven van Nederlandse landbouwgronden in kaart brengen. Dat is een enorme klus, want een handvol grond bevat al gauw zo’n vijfduizend soorten bodemleven en tien miljard individuele organismen.

‘Dit is nog maar het begin van het werk', zegt SoilProS-leider Wim der Putten, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). ‘De biodiversiteit gaan we bewerken met kunstmatige intelligentie om patronen te ontdekken. Die leren ons hoe het bodemleven zijn multifunctionaliteit terug kan krijgen.’

Onderzoekers aan de Universiteit Utrecht richten zich in dit programma op de vraag hoe alle datastromen die uit het onderzoek voortkomen te bundelen zijn. Daarna zullen ze verbanden leggen tussen grondgebruik, ecosysteem-functies en biodiversiteit in de bodem.

‘Tot nu toe gebeurt het integreren van data over bodemleven doorgaans op veel kleinere schaal,’ zegt Basten Snoek, die het Utrechtse deel van het SoilProS leidt. ‘Pas recentelijk zijn onderzoekers begonnen met het op grote schaal combineren van genetische, functionele en ecologische gegevens. Dankzij deze subsidietoekenning kunnen we de integratie van genetische data uitbreiden naar het gebruik van, en de soortenrijkdom in de grond.’

Traditie

Nederland kent een lange traditie van bodemonderzoek. Tot voor kort was dat programma gericht op het meten van de chemische en fysische bodemeigenschappen. Het SoilProS-initiatief gaat hier een belangrijk onderdeel aan toevoegen: biologische bodemanalyses. Op dit moment worden die al wel uitgevoerd, maar de interpretatie van de gegevens vormt een groot knelpunt. Dit gaat SoilProS oplossen met machine learning en netwerkanalyses.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-02T12:18:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.