Fontys wint met ai-drone TUE-prijs beste prototype

De winnende ai-drone MultiRotorResearch

Een team van Fontys Hogeschool ICT heeft met zijn drone-project de TUE prijs gewonnen voor het beste prototype. In het project 'MultiRotorResearch' wordt artificiële intelligentie (ai) gebruikt om de drone te leren vliegen op basis van menselijk vlieggedrag. Volgens projectleider Sieuwe Elferink is ai nog niet eerder zo toegepast.

Hij stelt dat drones lastig zijn te gebruiken. De leercurve is steil. Maar uiteindelijk zijn mensen toch de beste bestuurders. Elferink: 'Mensen kunnen slim omgaan met onverwachte situaties, wat computers lastig vinden.' Net als bij zelfrijdende auto's gebruiken de Fontys-studenten het idee van end-to-end-ai. 'Elferink: 'Met machine learning heeft de drone 'geleerd' hoe deze moet omgaan met obstakels. Met onze drone kan je een missie inplannen tussen twee gps-coördinaten, en die kan de drone zelfstandig afleggen en ook bijvoorbeeld bomen vermijden.'

Onlangs vormde Elferink het project MultiRotorResearch om tot een eigen bedrijf. Hij ziet de vraag naar industriële toepassingen van drones verviervoudigen. Ze zijn goed bruikbaar in de landbouw, voor inspecties en om gebieden in kaart brengen.

Zo'n zestig teams deden in diverse categorieën mee aan de 'Engineers of Tomorrow' Challenge van de TU Eindhoven. Fontys Hogeschool ICT won de Prototyping Award, met ook nog eens vijfduizend euro prijzengeld voor het team van Sieuwe Elferink. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-05T16:08:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.