Brain-computerinterfaces vereisen standaardisatie

Het normalisatie-instituut NEN roept experts mee te werken aan normen voor brain-computerinterfaces (bci). Onlangs is de mondiale standaardisatiegroep gestart voor deze apparaten waarmee personen vanuit hun hersenen direct kunnen communiceren met computers. De groep ontwikkelt ISO/IEC-normen voor dit onderwerp. Experts van over de gehele wereld kunnen hieraan bijdragen.

In eerste instantie zullen zij zich richten op fundamentele standaarden zoals vocabulaire, zodat iedereen dezelfde taal spreekt. Verder adviseert de groep andere ISO/IEC-standaardisatiegroepen die dergelijke interfaces toepassen. Standaardisatie is nodig om deze ontwikkeling - van interactie tussen hersenen en computers - op verschillende gebieden toe te passen.

Een bci zet de signalen van de hersenen direct om in een actie. Denk aan het bedienen van software zoals een tekstverwerker of van apparaten. Nog uitgesloten zijn normen voor menselijke implantaten en medische toepassingen. Daar is de tijd nog niet rijp voor.

Neuralink toonde vorig jaar een video van een aap die met zo’n bci het computerspelletje Pong wist te spelen. Dit bedrijf van Tesla-miljardair Elon Musk hoopt met deze techniek in de toekomst personen met motorische handicaps te kunnen helpen met de bediening van apparaten Neuralink richt zich op personen met ernstige verwondingen aan het ruggenmerg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De fascinerende vraag blijft: hoeveel kennis is er tegenwoordig van de architectuur van de menselijke psyche?
Ofwel: hoe verhouden geest, ziel en zelf zich tot elkaar?

Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal is hierbij zeker aan te raden.

https://dmcommunity.org/2021/01/05/insights-for-ai-from-the-human-mind/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NEN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-13T11:09:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.