Google werpt Bard in strijd tegen ChatGPT

Google lanceert onder de naam Bard een experimentele ai-dienst voor chatgesprekken. Daarmee neemt de zoekgigant de handschoen op tegen de door Microsoft toegepaste tekstgenerator ChatGPT.

De vrees om terrein te verliezen aan Microsofts zoekmachine Bing heeft Google doen besluiten zijn nieuwe service voor ‘conversational ai’ sneller uit te rollen. Google-topman Sundar Pichai kondigde Bard gisteren in een blog aan. Naar verwachting komt concurrent Microsoft vandaag met een nieuwe versie van Bing waarin OpenAI’s chatbot zit ingebouwd. Na een jarenlange dominantie door Google komt de markt voor zoekmachines weer in beweging.

Panklaar

"Vanaf deze week is de ai-service Bard beschikbaar voor een selecte groep testers"

Google’s intern ontwikkelde ai-dienst Bard reageert met mooie volzinnen op vragen die gebruikers stellen. Deze antwoorden zijn gebaseerd op informatie die van het web komt. In plaats van dat de gebruiker uit allerlei links moet kiezen, komt er een panklaar antwoord op vragen als ‘wie is momenteel de beste spits in het voetbal?’

De ai-dienst is gebaseerd op een lichte versie van het taalmodel Lamda (Language Model for Dialogue Applications). Binnenkort wordt Bard op grotere schaal beschikbaar voor het publiek. Vanaf deze week is de ai-service beschikbaar voor een selecte groep testers. De achterliggende technologie komt niet uit de lucht vallen. Google publiceerde al in 2017 over een onderzoeksproject op dit gebied. Aanvankelijk wilde de zoekgigant deze vorm van ai pas in de zoekmachine toepassen als alle kinderziektes eruit waren gehaald. Google stelde hoge eisen aan de kwaliteit van de dienst om een pr-debacle te voorkomen. Maar nu Microsoft met de toepassing van ChatGPT het voortouw dreigt te nemen, is Google wel haast gedwongen om de zoekmachine snel met ai-functies uit te rusten.

Destilleren

Sundar Pichai schrijft dat ai met name helpt bij vragen waarop niet één juist antwoord bestaat. Ai-functies destilleren complexe informatie en meerdere perspectieven in gemakkelijk te begrijpen indelingen. Hierdoor kunnen gebruikers het grote geheel sneller begrijpen. Ze kunnen ook meer leren van internet, of dat nu het zoeken naar aanvullende perspectieven is of dieper ingaan op een gerelateerd onderwerp.

Google houdt de nieuwe ai-technologie niet alleen voor zichzelf, maar stelt ook anderen in staat hierop voort te borduren. Volgende maand begint het on-boarden van derden. Ze kunnen dan Google’s generative language API uitproberen. Die technologie omvat niet alleen het genoemde Lamda maar ook een serie andere modellen zoals Palm, Imagen en MuscleLM. Met een reeks tools enapi’s kunnen anderen meer innovaties met ai bouwen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-07T11:44:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.