Dit blijkt uit onderzoek van Dialogic in opdracht van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), het voormalige Agentschap Telecom.
Quantum-sensoren zijn in staat veranderingen bij zeer kleine deeltjes te meten, zoals in dna. Ze kunnen ook minieme veranderingen in magnetische velden, elektromagnetische golven, zwaartekracht, rotatie, versnelling en tijd waarnemen. Op termijn zou deze technologie kunnen leiden tot betere navigatiesystemen, meer gevoelige radarsystemen en efficiëntere radiocommunicatie. Omdat dit de frequentiebehoefte kan verlagen, is de RDI geïnteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied.
Het onderzoek spitste zich toe op radio-ontvangst en navigatie. In deze vakgebieden biedt de hoge accuratesse van de quantum-sensoren veel voordelen. De huidige generatie sensoren is erg gevoelig voor ruis en andere verstoringen en functioneert alleen in een zeer gecontroleerde omgeving. Daardoor zijn de sensoren nog niet praktisch toepasbaar. De ontwikkelingen binnen kwantumtechnologie gaan erg snel. De onderzoekers stellen dat vooral in de defensiesector grote stappen worden gezet.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren