Kabinet steekt 23,5 miljoen in quantum

De Nationale Agenda Quantum Technologie kan van start gaan. Het kabinet trekt hier de komende vijf jaar 23,5 miljoen euro voor uit. Dit bedrag is bedoeld als startschot voor de uitvoering van een aantal acties waartoe de quantumsector had aanbevolen.

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK), kondigt dit aan in een brief aan de Tweede Kamer.  

Er komt een National House of Quantum, waar onderzoekers, ondernemers en studenten samen werken aan de veelbelovende sleuteltechnologie. Ook worden test- en demonstratieopstellingen gebouwd. 

De staatssecretaris onderschrijft het potentieel van quantumtechnologie voor de toekomst. Ze stelt: ‘Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om quantum. Onze onderzoekers en bedrijven werken aan de quantumcomputer, die met zijn enorme rekenkracht kan bijdragen aan talloze doorbraken, waaronder bijvoorbeeld het sneller ontwikkelen van medicijnen.’ 

Voorop lopen

Quantumtechnologie heeft meerdere toepassingen, van quantumcomputers met een buitengewone rekenkracht, tot zeer veilige quantumnetwerken en uiterst precieze sensoren. Het is de verwachting dat deze technologieën zullen leiden tot doorbraken op het gebied van rekenkracht (digitalisering), nieuwe materialen, nieuwe medicijnen en cybersecurity. Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen lopen voorop in het ontwikkelen van de technologie en fungeren als een magneet voor wereldwijde bedrijfsinvesteringen en talent. Zo is vorig jaar aan professor Ronald Hanson bij de TU Delft een Spinoza-premie toegekend voor baanbrekend quantumonderzoek. 

Eerder werd bekend dat QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO, een quantum internet krijgt. Dit is een optisch verbonden netwerk van (kleine) quantumcomputers. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-18T11:04:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.