Lang niet alle bedrijven werken aan digitalisering

Digitalisering

In bijna dertig procent van de Nederlandse bedrijven vond vorig jaar geen digitaliseringsprojecten plaats. De organisaties die zulke initiatieven wél ontplooiden, deden dit om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren. Meer dan de helft van deze bedrijven voerde de projecten uit zonder obstakels, zoals hoge kosten of te weinig deskundig personeel. Dit blijkt uit een ondernemersenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral in de sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie en autohandel vonden relatief weinig digitaliseringsprojecten plaats, komt uit de enquête van de CBS. Ook in de zakelijke dienstverlening ondernam dertig procent van de bedrijven geen initiatieven om verder te digitaliseren. De digitaliseringsprojecten die in deze sector wél werden uitgevoerd, hadden relatief veel positieve impact.

In andere sectoren werd vorig jaar flink gewerkt aan digitalisering. Van de organisaties die ermee bezig is, heeft ruim veertig procent de verbetering van efficiëntie en productiviteit als belangrijkste drijfveer. Acht procent richt zich vooral op verbetering van de klantervaring. Koplopers zijn de ondernemingen actief in onroerend goed, ict, of vervoer en opslag.

Impact

De industriesector ontplooide eveneens relatief veel digitaliseringsinitiatieven (75 procent), maar opvallend veel van deze projecten hadden weinig tot geen merkbare impact. Als het aankomt op het effect, spannen de detailhandel en de onroerendgoedsector de kroon. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven in deze twee sectoren meldt een aanzienlijk of enigszins positief resultaat. In de ict-sector en de zakelijke dienstverlening was dit iets minder dan de helft.
Het CBS ziet niet alleen verschillen tussen sectoren, maar ook tussen grote en kleine organisaties. Grote bedrijven, met meer dan 250 werknemers, ervaren vaker positieve impact van digitalisering dan bedrijven met maximaal vijftig werknemers. Bij grote bedrijven gaat het om zo'n zestig procent, bij kleine slechts een kwart.

Belemmering

Een tekort aan vaardig personeel is voor een op de zes bedrijven de grootste belemmering bij digitalisering. De kosten hinderen een op de zeven bedrijven, vooral de kleine bedrijven. Toch ervaart meer dan de helft van alle organisaties geen noemenswaardige belemmeringen bij hun digitalisering.
Het onderzoek is gebaseerd op de Conjunctuurenquête Nederland, dat het CBS in augustus 2023 uitvoerde onder bedrijven met vijf of meer werknemers in de industrie, detailhandel en diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

DIgitalisering in MKB bedrijven is niet moeilijk. Belangrijk is echter om de medewerkers te betrekken bij de invoering en niet zomaar een systeem binnen de organisatie implementeren. Je hebt kennis nodig van het werk in de praktijk om bedrijfsprocessen goed te digitaliseren. Moeilijk is het niet, bekijk de cases op www.leanforms.com

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-15T11:34:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.