In zes stappen naar succesvolle virtualisatie

Om het rendement van servervirtualisatie te optimaliseren, moeten bedrijven het project en de organisatie vooraf goed in kaart brengen. Dat adviseren onderzoekers van Gartner, die een top zes samenstelden.

Bijna iedereen is het er over eens dat virtualisatie de komende jaren een van de belangrijkste trends op de servermarkt blijft. Servervirtualisatie kan bij veel ondernemingen een snel en aanzienlijk rendement opleveren. Onderzoeksbureau Gartner hamert bedrijven er echter op dat ze vooraf goed naar het project en de organisatie kijken om te voorkomen dat het rendement verloren gaat.

Om bedrijven te ondersteunen op het pad naar succesvolle virtualisatie van hun serveromgeving, stelden de onderzoekers een top zes samen. De lijst is gebaseerd op individuele gesprekken met meer dan duizend klanten.

Gartners Top 6 bij servervirtualisatie

1: Begin klein
Uit het oogpunt van kostenbeheersing, beheer en bedrijfscultuur adviseren de onderzoekers servervirtualisatie vooral niet te groot te beginnen. Voortborduren op een beperkt maar sterk fundament maakt het sneller mogelijk om nieuwe, betere en snellere diensten te integreren.

2: Sluitende businesscase in zes maanden
Probeer het servervirtualisatieproject binnen zes maanden terug te verdienen. De markt is volgens de onderzoekers namelijk net zo veranderlijk als de marktprijzen.

3: Virtualiseer de juiste toepassingen
Applicaties met een hoge input/output zijn vaak moeilijk te virtualiseren. Bovendien loont het volgens de Gartner-analisten niet om toepassingen die draaien op eigen hardware, te virtualiseren. Oudere en kleiner gedimensioneerde applicaties lenen zich hier veel beter voor. De meeste virtuele machines worden tegenwoordig ingezet voor productietaken, maar ook bedrijfskritische taken worden steeds vaker gevirtualiseerd.

4: Definieer je opslagstrategie
Om de flexibiliteit die mogelijk is met virtualisatie optimaal te benutten, raden de onderzoekers aan om images op een gecentraliseerd opslagsysteem op te slaan. Hierdoor kunnen ze worden benaderd vanaf elke server die is verbonden met het opslagsysteem.

5: Houd softwareleveranciers nauwgezet in de gaten
De onrust op de softwaremarkt, ontstaan door de plotse opkomst van virtualisatieoplossingen, moet nog bezinken. De onderzoekers verwachten dus dat het licentie-, prijs- en ondersteuningsbeleid van softwareleveranciers de komende jaren nog aan veranderingen onderhevig zal zijn. Totdat de rust is weergekeerd, moeten bedrijven het beleid van de leveranciers nauwgezet in de gaten houden.

6: Combineer virtuele machines effectief
Flexibiliteit is erg belangrijk bij virtualisatie. De mogelijkheid om de servercapaciteit flexibel en dynamisch te kunnen verdeeld, is wenselijker dan een perfecte maar statische consolidatie van de servercapaciteit. Werkbelasting verandert volgens de onderzoekers namelijk regelmatig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-28T15:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.