Virtualisatie groeit vooral in het MKB

Leveranciers van virtualisatiesoftware voor servers kunnen vooral in het midden- en kleinbedrijf veel geld verdienen. Dat zegt onderzoeksbureau Gartner. 'Grote organisaties waren er vroeg bij met virtualisatie om de spreiding van servers aan te pakken, de energiekosten te verlagen en om beter gebruik te maken van het datacenter. Het midden- en kleinbedrijf is juist laat gestart met virtualisatie', zegt analist Tom Bittman.

Het onderzoeksbureau verwacht dat bedrijven tussen de honderd en duizend werknemers in 2010 vaker kiezen voor servervirtualisatie dan de bedrijven uit de top 500. 'Jarenlang was het voor het midden- en kleinbedrijf te duur om te beginnen met virtualisatie. Doordat er meer concurrentie is tussen de leverancier kan het midden- en kleinbedrijf nu ook een start maken', zegt Bittman.

In 2012 maakt de helft van alle x86-servers gebruik van virtualisatie, voorspelt Gartner. Nu maakt 16 procent van de servers gebruik van de technologie.

Klein beginnen

Bedrijven die met virtualisatie starten moeten klein beginnen met een specifiek project, adviseert het onderzoeksbureau. Daarna kan een groter plan worden geschreven. Hierbij moet ook het management worden betrokken en moet er worden nagedacht over de bedrijfsprocessen die gaan veranderen.

'Door klein te beginnen verklein je het risico en leer je hoe je het beste kosten kunt besparen en toch de kwaliteit verhogen', zegt Bittman. 'Door daarna een groter plan te schrijven denk je na welke veranderingen virtualisatie brengt voor de bedrijfsprocessen en voor het management. En bedenk daarbij ook dat de technologie een stap is op weg naar cloud computing.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-23T13:05:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.