Citrix biedt offline desktopvirtualisatie

XenClient geeft mobiele werker veilig toegang tot XenDesktop

Dit artikel delen:

Citrix voegt een module toe aan XenDesktop waardoor mobiele werkers ook offline gebruik kunnen maken van dit desktopvirtualisatieproduct. XenClient is een nieuwe bare metal client hypervisor die virtuele machines in staat stelt om rechtstreeks op de hardware te draaien, in plaats van binnen een gastbesturingssysteem. Dat maakte de virtualisatieleverancier bekend op zijn Synergy-conferentie, die van woensdag 12 tot en met vrijdag 14 mei plaatsvindt in San Francisco.

De hypervisor is bedoeld voor laptops met Intelprocessoren voorzien van vPro-technologie. Deze Intel-technologie biedt onder meer functionaliteiten voor beheer op afstand, beveiliging, energiebeheer en virtualisatie.

'XenClient geeft mobiele werkers de flexibiliteit die ze van hun laptop verlangen, maar dan goed beveiligd', zegt desktopvirtualisatiemarketing manager Sumit Dhawan van Citrix. 'XenClient maakt het mogelijk privé-documenten gescheiden op te slaan in een persoonlijke virtuele machine, volledig gescheiden van de zakelijke documenten.'

Volgens Dhawan stelt Citrix met XenClient 'ook mobiele werkers in staat gebruik te maken van desktopvirtualisatie.' 'Tot nu toe was dat alleen beschikbaar, via welke leverancier dan ook, voor kantoormedewerkers, wanneer deze toegang hadden via het netwerk. Met XenClient kun je een virtuele desktop met je meenemen, ook zonder netwerk- of internetverbinding. Je downloadt een virtuele desktop, die wordt gecached en daarna draai je hem lokaal. Je hebt enkel een laptop nodig met Intel vPro-technologie.'

Intel vPro-technologie

XenClient maakt gebruik van de mogelijkheden van vPro-technologie. Deze Intel-technologie biedt onder meer functionaliteiten voor beheer op afstand, beveiliging, energiebeheer en virtualisatie. 'De virtualisatiemogelijkheden van Intel vPro zijn al vier jaar lang beschikbaar voor de clientside. Met XenClient wordt er eindelijk gebruik van gemaakt',  zegt Intels architectuurmanager Rick Echeverria.

Dhawan: 'Data wordt niet alleen versleuteld opgeslagen, maar als een gebruiker zijn laptop verliest, kan de ict-afdeling deze op afstand onbruikbaar maken. En als de ict-afdeling updates doet, zullen die op het moment dat de gebruiker inlogt op het netwerk worden doorgevoerd. Op dezelfde manier worden datawijzigingen opgeslagen in het datacenter.'

XenClient komt later dit jaar beschikbaar als integraal onderdeel van XenDesktop. Vanaf woensdag 12 mei is er echter een gratis Express Test Kit down te loaden voor evaluatiedoeleinden tot een maximum van tien gebruikers.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In concept is de client zijde hypervisor van Citrix een interessante extra optie. Het is in lijn met Desktop virtualisatie technieken als VDI. Het biedt de mogelijkheid om de lastig te beheren, decentrale desktops toch het datacentre in the trekken. We kunnen nu de veeleisende gebruiker de mogelijkheden bieden die vereist zijn zonder al te veel concessies te moeten doen aan beheer en veiligheid.
Let wel dat alleen een hypervisor geen totaal oplossing is. Er is ook op een centrale desktop nog veel te beheren. Net als bij VDI en SBC concepten. Denk aan je workspace, applicatie distributie- en beheer, anti-virus en data.
De XenClient maakt gebruik van een (download-bare) Synchronizer Appliance die in het datacentre op XenServer draait om desktops centraal te beheren. Hiermee kunnen backups van de desktops gemaakt worden en policies worden toegepast die van toepassing zijn op veiligheid en beheer.
Kortom; we hebben er een concept bij dat ons van dienst zal zijn, maar zeker ook een goed doordachte beheerlaag vraagt om efficiënt te zijn.
.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-14T15:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.