OM schouwt robotsoftware in proces invrijheidstelling

Fujitsu heeft rpa-experiment begeleid

rechtspraak

De Centrale Voorziening voorwaardelijke invrijheidstelling (CVvi), een speciale afdeling van het Openbaar Ministerie (OM), heeft samen met ketenpartners en it-bedrijf Fujitsu een experiment rond robot process automation (rpa) uitgevoerd. Doel was om te kijken of rpa-handelingen in het administratieve proces van de voorwaardelijke invrijheidstelling voor gevangenen kan overnemen.

De Centrale Voorziening voorwaardelijke invrijheidstelling (CVvi) is onderdeel van het Ressortsparket en is gevestigd in Arnhem. De OM-afdeling regelt de verwerking van de voorwaardelijke invrijheidstelling van gevangenen.

De CVvi heeft daarbij te maken met verschillende partners, zoals CJIB, Justitiële Informatiedienst (Just-id), DJI en IDV. De CVvi beschikt niet over één specifiek systeem voor de voorwaardelijke invrijheidstelling en maakt gebruik van verschillende systemen. Daarbij vindt nog veel handmatig werk plaats, zoals het checken van goed gedrag van een delinquent en het inlichten van slachtoffers over een op handen zijnde vrijlating van een dader.

Vanuit het innovatieplatform TestlabOM is een experiment uitgevoerd om te onderzoeken waar softwarerobots in het proces van voorwaardelijke invrijheidstelling zijn in te zetten. Denk aan het verzamelen, kopiëren en plakken van gegevens uit systemen. Dit doen medewerkers van het CVvi nu nog handmatig. Wanneer een softwarerobot dit werk overneemt, scheelt dat in de kosten en vermindert dit de kans op fouten, is de gedachte.

Het experiment is uitgevoerd in samenwerking met de CVvi en ketenpartners en onder begeleiding van it-partner Fujitsu. De proef is inmiddels afgerond, laat een woordvoerder van het OM weten. 'De volgende stap betreft de besluitvorming over de vraag of de CVvi daadwerkelijk met robotsoftware aan de slag gaat. Los daarvan: voorwaardelijke invrijheidstelling is maatwerk en er ligt altijd een menselijk beoordeling aan ten grondslag', benadrukt hij.

Showcase

"Overheidsorganisaties zoeken naar middelen om hun legacysystemen te koppelen zonder nieuwe systemen te hoeven bouwen"

Tijdens de recente Digital Technologies Roadshow van Fujitsu in Maarssen gaf Robbert Hoving, oud-innovatiemanager van het OM, een toelichting op de proef. Hij stelde dat een geslaagde opschaling van een rpa-proef alleen lukt als je elke partij in de keten meekrijgt. 'Dat betekent dat je iedereen van begin af aan bij de proef moet betrekken. Mensen zijn in eerste instantie bang dat een robot hun werk overneemt. Als ze inzien dat zij dan andere, interessantere taken op zich kunnen nemen, zien ze er de voordelen van in.'

Volgens Hoving dient het innovatieproject ook als showcase om de legacy-problematiek aan te pakken. 'Overheidsorganisaties zoals het OM zoeken naar middelen om hun legacy-systemen te koppelen zonder nieuwe systemen te hoeven bouwen.' Naast de rpa-proef bekijkt het OM in zijn testlab onder meer of het blockchaintechnologie kan inzetten bij het proces van de inbeslagname van goederen. Ook loopt er een test om met een vr-bril achteraf op kantoor een plaats delict te onderzoeken en kijkt het OM naar het nut van gamificatie bij big-data-analyses.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wikipedia: Een robot is een programmeerbare machine die vaak niet alleen informatie verwerkt, maar ook verschillende fysieke taken uit kan voeren.

De titel van dit artikel zet je wel heel erg op het verkeerde been.

Een interessante exercitie.
Waarbij ik mij echter een divers aantal knelpunten kan voorstellen, waaronder data-management, archief-management en privacy.

De opmerking 'er ligt altijd een menselijk beoordeling aan ten grondslag' is illustratief.
Daarnaast behoren 'Samenwerkingsverbanden waarbij overheden gevoelige gegevens delen' tot een van de 16 specifieke situaties waarvoor een PIA verplicht is.

Voorafgaand aan verdere besluitvorming en om de genoemde 'showcase' waar te maken zou publicatie van het eindrapport, maar vooral een aantal grondige post-audits op proces, product en eisen/randvoorwaarden zeer aan te bevelen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-03T11:35:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.