Privacy heeft geen prioriteit bij videobellers

De meerderheid van alle thuiswerkende Nederlanders (56 procent) houdt zich niet bezig met zijn of haar privacy tijdens het videobellen. De rest vindt dit wel een belangrijk aspect bij de keuze voor videoconference-software. Dat concludeert VPNGids op basis van een enquête onder thuiswerkers.

Nu veel Nederlanders vanwege de coronacrisis vanuit huis werken, vergaderen veel bedrijven met behulp van videobellen. Ongeveer driekwart van de thuiswerkers gebruikt software om te videobellen met collega’s. 65 procent van de thuiswerkers maakt meer gebruik van videobellen dan voor de coronacrisis. Onder werknemers tot veertig jaar is er zelfs sprake van een toename van 75 procent.

De populairste app onder Nederlanders is Skype: ongeveer de helft van alle thuiswerkers gebruikt deze tool om te videobellen met collega’s. Dat wordt op de voet gevolgd door Whatsapp (44 procent). Ook Microsoft Teams en Zoom worden (met respectievelijk dertig en twintig procent) veel gebruikt.

Data

VPNGids meent dat deze populaire apps voor videobellen het niet zo nauw nemen met de privacy van hun gebruikers. Zo worden gesprekken niet versleuteld, worden gesprekken opgeslagen en worden deze in sommige gevallen zelfs gedeeld met overheden.

‘Juist de veelgebruikte programma’s zijn niet de veiligste’, vertelt David Janssen, cybersecurity-expert bij VPNGids. ‘Doordat sommige diensten gebruikersdata exploiteren, hebben ze grotere budgetten. En met die budgetten kunnen ze weer meer adverteren om nog meer gebruikers te werven.’

Veilig

De website heeft de beveiligingsmaatregelen van de in totaal vijftien leveranciers onder de loep genomen. Aandachtspunten zijn de mogelijkheid tot videobellen, het delen van bestanden, het opslaan van gesprekken en de aangeboden veiligheid en encryptie. Winnaars waarbij de privacy wordt gewaarborgd, zijn Wickr, Wire en Jami.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-31T11:38:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.