Applicatiebeheer in Nederland op de eerste plaats

Dit artikel delen:

Nederlandse organisaties investeren het grootste deel van hun it-budget in applicatiebeheer terwijl België en Frankrijk juist het meest besteden aan infrastructuurprojecten. Daarentegen geven Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië het meeste geld uit aan de ontwikkeling van nieuwe applicaties.

Dit blijkt uit de Engagement Index van Avanade, technologie-integrator en specialist in het Microsoft Enterprise-platform. De top drie belangrijkste investeringen volgens Avanade in Nederland zijn: applicatiebeheer, applicatie-ontwikkeling en Microsoft Dynamics. Kijkend naar de projecten (engagements) die Avanade heeft uitgevoerd in Europa zien we een aantal significante verschillen.

De meerderheid van de Europese bedrijven investeert in de ontwikkeling van maatwerkapplicaties, terwijl de focus bij de verschillende landen erg verschuift. Italiaanse bedrijven springen eruit, want zij spenderen 96 procent van hun it-budget aan applicatie-ontwikkelingen. 19 van de 20 projecten bij Italiaanse bedrijven investeren in de ontwikkeling van unieke applicaties. België, Frankrijk en de Duits sprekende landen (Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk) staan onderaan in de lijst op het gebied van applicatie-ontwikkeling. Zij investeren vooral in infrastructuur. Dit zou erop wijzen dat deze landen zich in eerste instantie bezighouden met de belangrijkste technologieën, voordat zij zelf maatwerkapplicaties gaan maken.

Er zijn ook duidelijke overeenkomsten tussen Nederland en Scandinavië. In die landen investeren organisaties juist erg veel in projecten op het gebied van applicatiebeheer. Het Verenigd Koninkrijk volgt de algemene Europese trend op de voet. Aangezien zij het meeste investeren in technologieprojecten komt dit niet als een verrassing.

“Het is opvallend dat er binnen Europa zulke grote verschillen zijn binnen de projecten”, aldus Erik Lamers, business development director bij Avanade Nederland. “Toch zien we dat applicatie-ontwikkeling hoog op de lijst staat in alle landen. Dit is een trend waarvan we verwachten dat deze de komende jaren zal doorzetten, zeker gezien de groeiende interesse voor ontwikkelstraten.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit past uitstekend in de constatering dat vele raden van bestuur in Nederland ICT puur als een Costcenter zien. Kosten wil je zoveel mogelijk reduceren, dus ga je infrastructuur en applicatie ontwikkeling uitbesteden en ga je allen beheren. Dat andere landen dit anders zien, namelijk ICT als Business Enabler en dus Investment Center, blijkt leuk uit deze studie. Een Costcenter is een van meest simpele Centers om te managen. Daarom is het interessant om te vergelijken, hoe de andere landen, welke ICT dus ook als een Investment Center zien, dit op de lange termijn wel / niet weten om te zetten in een hogere vrije Cashflow. Wellicht is het interessant, hier eens een vergelijkend onderzoek naar te doen, mocht dit onderzoek nog niet gedaan zijn.

In hoeverre is gekeken naar de veronderstelling/ervaring dat een groot aantal bedrijven juist applicatieontwikkeling uitvoert binnen applicatiebeheer?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-24T09:48:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.