Duitsers geven computer een lesje scheikunde

Dit artikel delen:

Duitse onderzoekers hebben software geschreven waarmee computers beelden van chemische verbindingen kunnen herkennen. De software is van grote betekenis voor onderzoekers in de chemie en farmacie.

Onderzoekers van het Fraunhofer Institut Algorithmen und Wissenschaftliches Rechnen in het Duitse Sankt Augustin hebben software ontwikkeld voor het herkennen van beelden van chemische verbindingen. De software zal vooral worden ingezet om wetenschappelijke artikelen, proefschriften en octrooiaanvragen door te nemen. Chemische verbindingen worden daarin meestal als plaatje gepresenteerd.

Voor een chemicus is het een peulenschil om bij het lezen van zijn vakliteratuur een afbeelding van een chemische structuur te 'lezen'. Een computer had tot nu toe niets aan deze informatie. Dat maakt het voor onderzoekers lastig literatuuronderzoek uit te besteden aan de computer. Met de nieuwe software is dat voor het eerst mogelijk.

"Wij hebben hier drie jaar ingestoken en zijn blij verrast over het enthousiasme in de chemische en farmaceutische industrie", zegt dr. Marc Zimmermann, verantwoordelijk voor het softwareproject. Het instituut zal de software aanbieden via de gespecialiseerde onderneming InfoChem, toeleverancier van onder andere de farmaceutische industrie.

Handmatige invoer

"Tot nu toe werd de informatie over chemische structuren getekend door chemici in lagelonenlanden als India en Rusland en handmatig ingevoerd in databases. De computersoftware vervangt het handwerk, waardoor het proces aanmerkelijk sneller is."

Met behulp van de software kunnen voor het eerst miljoenen octrooien worden doorzocht om te kijken of nieuwe chemische verbindingen niet al door iemand zijn geclaimd. Dit is een van de meest arbeidsintensieve klussen in de chemische industrie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-30T13:45:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.