NS bespaart 20 miljoen door planningssoftware

Dit artikel delen:

Het automatisch plannen van het materieel zou de Nederlandse Spoorwegen (NS) twintig miljoen euro op jaarbasis opleveren. De NS bouwde zelf een systeem waarin IBM-technologie is ingebakken. Het systeem werd voor het eerst gebruikt bij het plannen van de dienstregeling in 2007. De vervoerder won er al een prijs mee.

De Nederlandse Spoorwegen zeggen twintig miljoen euro per jaar te besparen door het planningssysteem Rolling Stock Allocation Application (Rosa). Dit systeem maakt gebruik van de technologie Ilog Cplex van IBM. Het systeem wordt sinds 2006 door de spoorwegen ingezet.

Rosa wordt gebruikt om het materieel, de treinstellen, te plannen. Het plannen is complex, omdat er rekening wordt gehouden met een aantal factoren, zoals het aantal reizigers op een bepaald tijdstip, met de volgorde van de treinstellen en de plaats waar de treinstellen moeten beginnen of eindigen. "Er is geen systeem dat aan de specifieke wensen van de NS voldoet", zegt logistiek adviseur Leo Kroon. "Anders dan bij planningssystemen van bussen of taxi's, is ook de volgorde van de treinstellen van belang." Als een treinstel bij een station moet worden afgekoppeld, kan dat niet als hij in het midden van de trein staat.

Handmatig

Het planningssysteem werd ingezet bij het maken van de grootscheepse vernieuwing van de dienstregeling in 2007. Voorheen gebeurde het planningsproces grotendeels handmatig. Nu is ook nog niet alles geautomatiseerd, vertelt Kroon. "Het is nog niet helemaal mogelijk om alles automatisch te plannen. In het systeem wordt bijvoorbeeld nog geen rekening gehouden met het onderhoud van het materieel."

Een andere wens van de NS is het plannen van het materieel op de dag zelf. Dat is vooral handig bij grote storingen. "Door een verstoring is de omloop van de treinen ontregeld. De gemaakte plannen moeten dan zo snel mogelijk worden bijgewerkt. Dat kan nu nog niet op de dag zelf", zegt Kroon.

Award

De Nederlandse Spoorwegen kregen in 2008 de Edelman Award van het Institute for Operations Research and Management Sciences (Informs), een wereldwijde onderscheiding voor bijzondere voorbeelden van operations research.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat is de nieuwswaarde van dit bericht? Dat wordt uit de tekst namelijk niet duidelijk; er wordt gesproken over gebeurtenissen uit 2007 en 2008. Het is nu 2009.

Gast, misschien wel omdat gebleken is dat IT ook geld kan opleveren en niet alleen vooraf, maar ook achteraf aangetoond. Volgens mij zijn dit de onderscheidende projecten waar we in Nederland meer van moeten hebben: met een internationale uitstraling en exporteerbaar.

Dit is een mooi voorbeeld van ERP. NS zou nog veel meer kunnen besparen en wel v.w.b. de organisatiestructuur.
Zo zou NS een plattere organisatie kunnen zijn met kortere communicatielijnen en dus minder overleggen en sneller besluiten nemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-26T13:58:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.