Software krijgt update voor belastingregels EU

Belastingdienst

Leveranciers van bedrijfssoftware voor erp, logistiek, projectmanagement en de financiële administratie komen nog voor het einde van 2009 met upgrades voor hun programmatuur. De pakketten worden aangepast aan nieuwe belastingregels van de Europese Unie. Eerder kon alleen btw worden teruggevorderd over goederen uit het buitenland. In de toekomst is dat ook mogelijk voor diensten. Daarnaast moeten bedrijven bij de eigen belastingdienst aankloppen voor btw-teruggave van aankopen in het buitenland. Als gevolg van nieuwe rapportage-eisen moet de software worden aangepast.

Vanaf 2010 moeten ondernemers die diensten verrichten aan ondernemers in andere EU-landen deze diensten periodiek in een lijst verantwoorden. De diensten moeten worden uitgesplitst naar bedrag per btw-nummer van elke afnemer. Ook de btw-formulieren in de software moeten worden aangepast. In de facturen staan vaak verwijzingen naar specifieke wetsartikelen. Die moeten worden aangepast aan de nieuwe wetsartikelen en omschrijvingen.

Veel leveranciers hebben inmiddels updates ontwikkeld voor hun paketten. Microsoft heeft zijn erp-pakketten Dynamics AX en NAV aangepast. De versies voor Nederland en België zijn in december 2009 beschikbaar. Dat geldt ook voor de updates voor de logistieke, financiële en bedrijfsadministratiesoftware van Afas Erp Software. Volgens productmanager Mohamed Amri vergden de aanpassingen van de software tussen de dertig en veertig manuren. Die kosten worden niet doorberekend aan de klant, maar door de leverancier betaald uit het budget voor onderhoud.

Afas biedt vanaf half december 2009 op zijn website een videotraining aan voor administrateurs die door de nieuwe regels hun werkwijze moeten aanpassen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-19T08:23:00.000Z Pim van der Beek