Cloudverkoop redt omzet Exact in 2012

Dit artikel delen:

De omzet van Exact is in 2012 gestegen met 0,7 procent van 215,6 miljoen tot 217,1 miljoen euro. De leverancier van bedrijfssoftware zag de daling in licentie-omzet deels gecompenseerd worden door een groeiende omzet uit cloudoplossingen. De softwareleverancier zag zijn brutowinst (Ebitda) dalen van 50,2 naar 42,1 miljoen euro door een eenmalige last van 8,6 miljoen euro aan met name reorganisatiekosten. De nettowinst steeg wel: van 14,8 miljoen euro in 2011 naar 18,6 miljoen euro vorig jaar.

Volgens Exact levert de herstructurering, waarbij de divisies Benelux en Internationaal in 2012 zijn samengevoegd en honderdvijftig man van de 1800 medewerkers zijn ontslagen, naar verwachting jaarlijks acht miljoen euro aan besparingen op. Dat geld wordt geïnvesteerd in R&D om versnelde groei te ondersteunen. Ook wil Exact 140 extra medewerkers aantrekken.

Het bedrijf meldt verder dat de nettowinst over 2012 eenmalige belastingposten van in totaal 2,8 miljoen euro bevat. Ook speelt bij de groei van de nettowinst in 2012 mee dat ten opzichte van 2011 veel minder is afgeschreven op eerdere aankopen. In 2011 ging het nog om een eenmalige last van 18,5 miljoen euro (Longview), terwijl in 2012 er 'slechts' twee miljoen euro op het via een management but-out afgestoten Maleisische Orisoft is afgeschreven.

Uitgesplitst in bedrijfsactiviteiten zag Exact in 2012 de omzet uit de grootste post, software-onderhoud, met 1,5 procent stijgen tot 128,7 miljoen euro. De opbrengsten uit licentieverkoop zakte met 13,3 procent in tot 37,0 miljoen euro. De online omzet (cloud solutions) steeg wel fors: met 47,2 procent naar 14,2 miljoen. De omzet uit diensten, ten slotte, was goed voor 37,2 miljoen omzet, een lichte stijging van 2 procent in vergelijking met 2011.

Bestuursvoorzitter Eric van der Meijden verwacht dat vanwege het onrustige economisch klimaat de groei in 2013 van Exact onder druk blijft staan. Op termijn moet de omzetgroei zich stabiliseren op een niveau van 4 tot 7 procent per jaar. Hij mikt eind 2013 op een Ebitda tussen 47 miljoen en 52 miljoen euro.

Cloudoplossingen

Erik van der Meijden, bestuursvoorzitter van Exact Holding, meldt dat zijn bedrijf in moeilijk blijvende marktomstandigheden opereert. 'We hebben klanten in alle markten investeringsbeslissingen zien uitstellen, wat tot druk heeft geleid op onze omzet. We hebben eenmalige kosten moeten nemen, gedeeltelijk gerelateerd aan de herstructurering. Dit heeft geleid tot een daling van ons resultaat in vergelijking met vorig jaar. Tegelijkertijd zagen we aanhoudend sterke groei voor Exact Online, wat de snelle adoptie van cloudoplossingen onderstreept.'

Van der Meijden verwacht dat Exacts nieuwe organisatiestructuur het bedrijf in staat stelt om snel en efficiënt te reageren op de vraag naar cloudoplossingen wereldwijd. 'We kunnen innovatiever en flexibeler zijn met onze bestaande on-premises business als sterke basis. De organisatie is ingericht rond drie business units: Business Solutions, Cloud Solutions en Specialized Solutions. Vanaf 2013 rapporteren we de resultaten in lijn met deze nieuwe structuur.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-20T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.