Unisys drukt kosten bedrijfskritische systemen

Dit artikel delen:
Unisys

De Amerikaanse ict-leverancier Unisys introduceert het platform ‘Forward!’ dat de kosten van bedrijfskritische systemen voor organisaties met 40 procent kan terugbrengen. De zogeheten ‘fabric’-oplossing combineert s-Par-partitionering van Unisys met Xeon E5-processoren van Intel en virtualisatietechnologie. ‘Wij leveren hiermee een antwoord op een vraag die al lang in de markt leeft’, zegt manager Cloud Transformation Services Guido de Nobel van Unisys.

Het platform is vanaf december 2013 beschikbaar. De leverancier verwacht dat de nieuwe technologie door klanten zal worden ingezet om systemen te migreren van een kostbare Unix-omgeving naar Linux of Windows. Ook kan het worden ingezet om beveiligde rekentaken met grote hoeveelheden data in de cloud te draaien. Ook kunnen met het platform de prestaties van erp-toepassingen als SAP worden verhoogt. Bovendien kan de wildgroei van servers in het datacenter worden aangepakt door resources in het datacenters te consolideren. Unisys levert voor al deze trajecten adviesdiensten.

Volgens schattingen van de fabrikant kan het platform de aanschafkosten met 50 tot 60 procent drukken ten opzichte van vergelijkbare Unix-systemen. De totale kosten (tco) van een systeem kunnen met 40 procent worden teruggebracht. Het gepartitioneerde platform kan met 30 procent minder fysieke servers toe, vergeleken met fysieke Linux- of Windows-omgevingen. Bovendien kunnen de kosten van softwarelicenties en onderhoud van hardware met zo’n 70 procent omlaag, berekent de leverancier.

Daarnaast duurt het toewijzen van een server voor bedrijfskritische rekentaken enkele uren, in plaats van enkele weken. ‘Dat komt door de grotere gebruiksvriendelijkheid van besturingssysteem, minder fysieke componenten door het inzetten van virtualisatie en de geïntegreerde beheeromgeving’, zegt De Nobel.

Standaard componenten

Het nieuwe platform voor bedrijfskritische systemen op basis van standaard componenten is voor leverancier Unisys een grote stap. ‘Het gaat hier om baanbrekende technologie. Hopelijk gaat het ook in omzettermen veel voor Unisys betekenen.’ De leverancier koos ervoor de introductie te doen tijdens de IT Expo-bijeenkomst van marktonderzoeker Gartner in Florida.

Bij de ontwikkeling van het platform werkte Unisys nauw samen met hardwareleverancier Intel voor de samenwerking met de Intel Xeon E5-processoren. Unisys werkt in het lab aan nieuwe modellen gebaseerd op de E7-processoren. Deze wordt eind Q1 2014 verwacht. zes tot acht weken na de release hiervan komen wij met de Forward! Versie. Er wordt op dit moment hard aan gewerkt, de samenwerking met Intel loopt goed', zegt De Nobel.

Xeon-processoren

De systemen maken gebruik van een reeks innovaties op het gebied van prestatieverbetering, beschikbaarheid en beveiliging voor de Xeon-processoren, waar onder PCI Express Generation 3 (PCIe 3.0) voor meer i/o en bandbreedte, Turbo Boost Technology 2.0 voor energiezuinige krachtige prestaties en Advanced Encryption Standard New Instructions (AES NI) voor encryptie van grote hoeveelheden data.

Met het gebruik van beveiligde partitioneringstechnologie, zeer snelle media-onafhankelijke interconnects en beheermogelijkheden voor uniforme systemen speelt het platform in op de bezorgdheid op het terrein van beveiliging van ict-beslissers bij migraties van bedrijfskritische systemen. Volgens Unisys combineert Forward! flexibiliteit en de kostenvoordelen van virtualisatie met voorspelbare prestaties zoals die van Unix-systemen.

Beveiligde partities

Binnen het ‘fabric’-platform vormt elke beveiligde partitie een ‘containerized’ server waarin een specifieke workload kan worden uitgevoerd, met zijn eigen speciale processing, geheugen en i/o-kanalen. Doordat aan elke partitie resources worden toegewezen, verdwijnen de bronconflicten en de vertraging die systemen kunnen hinderen wanneer alleen een beroep wordt gedaan op virtualisatie. Communicatie tussen de beveiligde partities vindt plaats tegen geheugensnelheid en is veilig doordat een mogelijke fout in één partitie geen invloed heeft op de andere partities.

Als extra bedrijfskritische beveiligingsmaatregel kan het platform worden geïntegreerd met de cybersecurity-oplossing Unisys Stealth. Dit systeem maakt gebruik van technieken voor zogeheten cloaking en encryptie van data om toepassingen, data en apparaten virtueel onzichtbaar te maken in het netwerk. Wanneer een beheerder een partitie toewijst, kan hij of zij voor die partitie tegelijkertijd een Stealth-beveiligingsinfrastructuur toewijzen. Daardoor zijn de gecloakte systeemelementen alleen zichtbaar en toegankelijk voor gemachtigde gebruikers.

InifiBand

Alle knooppunten in het ‘fabric’ zijn verbonden door Infiniband-verbindingen, waardoor er minder vertraging optreedt en de failover-mogelijkheden toenemen. Knooppunten die informaticaresources van verschillende generaties bevatten, evenals serverknooppunten in verschillende locaties over de hele wereld, kunnen toegevoegd worden aan de architectuur. Zo wordt volgens Unisys een systeem gecreëerd met een haast onbeperkte kracht en schaalbaarheid.

In tegenstelling tot andere hypervisors biedt de softwareomgeving in één oogopslag het beheer aan van individuele platforms en partities, interconnects, interne opslag in het ‘fabric’ en de uitgebreide computerinfrastructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-10T14:16:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.