SAP zet big data in bij DNA- en fraude-studie

Dit artikel delen:

SAP maakt bekend dat het zijn kennis van de inzet van big data en analyse inzet voor twee onderzoeksprojecten. De bedrijfssoftwareleverancier werkt mee aan de opbouw van een dna-database die het uitsterven van bedreigde organismen moet voorkomen. Daarnaast zet het bedrijf haar in-memory-database Hana in voor de opsporing van voedselfraude. SAP: 'Big data-projecten leveren tal van commerciële mogelijkheden op. Wij zijn van mening dat de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te verzamelen en analyseren ook van cruciaal belang is bij maatschappelijk relevante onderwerpen.'

SAP maakt deel uit van een consortium dat een database ontwikkelt voor dna-profielen van elk soort organisme op aarde. Het project heeft de naam International Barcode of Life (iBOL). Om organismen die dreigen te verdwijnen goed te beschermen, wordt een database met dna-barcodes gemaakt. Daarin wordt dna-informatie van dieren, planten, schimmels en bacteriën vastgelegd.

iBOL en SAP hebben voor het uitbreiden van de database een applicatie met de naam Lifescanner-ontwikkeld. SAP: 'Die app stelt iedereen in staat om de benodigde gegevens te delen en analyseren. Iedereen met een iPhone kan de app raadplegen voor het verzamelen van weefselmonsters. De monsters worden vervolgens doorgestuurd voor analyse, waar de soortidentificatie op basis van dna-barcodes wordt vastgesteld. De app maakt gebruik van SAP SQL Anywhere-oplossingen en werkt dus ook op plaatsen waar geen netwerkverbinding is.

Voedselfraude

SAP neemt ook deel aan een onderzoek naar het tegengaan van voedselfraude. SAP en de start-up Tru-ID onderzoeken hoe SAP Hana fraude in de voedselindustrie kan opsporen en meer inzicht kan geven in de supply chain.

Beide bedrijven willen op dna-gebaseerde verificatietests en certificeringen in de supply chain-oplossingen van SAP integreren. Daarmee moeten bedrijven op nauwkeurige wijze de bron van de vervalsing onder hun leveranciers achterhalen. Met de tool moeten verkeerde etikettering en vervalsing van ingrediënten worden opgespoord.

SAP: 'Om meer zicht te krijgen in de authenticiteit van voedsel, kunnen bedrijven met behulp van het SAP Hana cloud-platform leveranciers vragen om de resultaten van onafhankelijk uitgevoerde inspecties te delen. Gebruikers hebben bovendien de mogelijkheid om de testresultaten van de inspecties in het SAP-systeem in te voeren. Daarmee kunnen zij mogelijke problemen in de voedselkwaliteit identificeren en direct aanpakken.' SAP haalt onderzoek van het Canadese Biodiversity Institute of Ontario aan. Dat concludeert dat bij maar liefst een derde van de geteste producten sprake blijkt te zijn van vervalsing. 'Nadat voedingsmiddelen verwerkt zijn tot het eindproduct, is het opsporen van de aparte ingrediënten en het bevestigen van de authenticiteit hiervan een ingewikkelde en tijdrovende kwestie', aldus de softwareleverancier.

Belangenloos

Het softwarebedrijf heeft zich bij deze projecten belangeloos ingezet. 'We willen met dit co-innovatie project aantonen wat de enorme mogelijkheden van big data zijn en wat de impact hiervan is', meldt een woordvoerder. Ze voegt toe dat in het geval er door de projecten oplossingen ontstaan die interessant zijn voor bedrijven, SAP daarmee de markt zal opgaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-21T11:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.