Defensie ontkent, maar wel wordt er naar alternatieven gezocht

‘Hennis trekt stekker uit ERP-systeem Speer’

Dit artikel delen:

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zou willen stoppen met het erp-systeem Speer (Strategic process and enabled reengineering). Dit meldt dagblad NRC Handelsblad op basis van bronnen rond Defensie. Officieel zou er inmiddels 433 miljoen euro in de erp-implementatie zijn gestoken, maar volgens de Algemene Rekenkamer klopt dit bedrag niet. De instantie schatte begin 2014 al de gemaakte kosten op negenhonderd miljoen euro. Het ministerie van Defensie heeft inmiddels ontkend dat het stopt met Speer. Wel zou er voor niet-werkende delen gekeken worden naar alternatieven.

Defensie is al vanaf 2004 bezig om erp te implementeren. Meerdere dienstverleners zijn hiervoor ingeschakeld, maar de meeste inspanningen werden geleverd door Capgemini en CGI (voorheen Logica). Bij de start werden de kosten geraamd op 165 miljoen euro, exclusief twintig miljoen euro licentiekosten. Vorig jaar berekende de Algemene Rekenkamer al dat dit bedrag inmiddels dus negenhonderd miljoen euro is. De eerder gereserveerde 120 miljoen euro die nodig was om het systeem de komende jaren door te ontwikkelen, wordt gebruikt om enkele delen alsnog in gebruik te nemen, om te stabiliseren en de delen die wel werken te verbeteren.

Met Speer is het nooit echt lekker gegaan. Vorig jaar meldde Computable nog dat Defensie ontevreden is over de implementatie van het SAP-systeem, onderdeel van Speer. Defensie lukte het maar niet om op een goede manier de logistieke dienstverlening uit te voeren. Reden: het SAP-systeem wilde maar niet optimaal werken. Daarnaast kreeg Defensie zijn datakwaliteit maar niet op orde, wat ervoor zorgde dat het SAP-systeem blokkeerde.

Volgens NRC Handelsblad is de Tweede Kamer nog niet over het voornemen van de minister geïnformeerd, hoewel Hennis vorig jaar nog beloofde dat ze uiterlijk in februari uitsluitsel zou geven over de toekomst van erp bij Defensie. Interne bronnen van de krant denken dat de minister naar een goed moment zoekt om dit pijnlijke besluit voor Defensie bekend te maken. Daarnaast zou zij nog interne weerstand ondervinden en moet zij nog met de betrokken ict-bedrijven onderhandelen.

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels als reactie op de berichtgeving in NRC Handelsblad ontkend dat het stopt met het Speer-programma. Het benadrukt dat onderdelen van het systeem volgend jaar klaar zijn. Voor delen die niet goed werken of niet opgeleverd zijn of kunnen worden, kijkt het ministerie wel naar alternatieven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Defensie steekt komende jaren 40 miljoen in ICT

ICT Defensie ligt opnieuw onder vuur

SAP gaat voor eenvoud en innovatie

Defensie is nog ontevreden over SAP

‘SAP levert vooral meer inspanningen op’

Kamer wil extra check uitbesteding ICT Defensie

Defensie stelt ICT-uitbesteding uit

Rekenkamer: Speer kost Defensie 900 miljoen

Nieuwe ICT-problemen Defensie doemen op

Defensie investeert in ICT ondanks bezuinigingen

Defensie scherpt planning uitbesteding aan

'Defensie betaalde Infor ruim 7 miljoen euro'

Defensie besteedt groot deel ICT uit

Defensie is toe aan ICT-uitbesteding

Defensie zet mes in automatisering

ICT-club Defensie gaat op de schop

Defensie maakt serieus werk van uitbesteding

'Project Speer vereist hoge datakwaliteit'

Computable daagt Defensie om WOB-zaak

Informatica koppelt legacy Defensie aan SAP

SPEER-project is vertraagd tot 2014

Nieuwe Speer-orders voor Capgemini en Logica

Defensie krijgt geen grip op budget SPEER

Speer valt bij Defensie weer duurder uit

Atos levert SAP-modules aan Defensie

Consortium rondt deel ICT-project Defensie af

Capgemini/Logica CMG bouwt SPEER voor Defensie

Defensie: IT is ons wapensysteem

Speer is niet dood (2)

Speer is niet dood (1)


Reacties

Bah.
Nu staan er weer heel veel mensen van Getronics, Capgemini, Accenture , Ordinair e.d. op straat.

High performance.
Delivered.

Ooit wel eens een ict-overheidsproject meegemaakt dat wel slaagt?
Allemaal te grootschalig, opdrachtgever is niet in staan om zijn eisen en wensen helder te krijgen, kan niet aansturen en de te grote leveranciers hebben veelal hun eigen belangen (tijdrekken en extra omzet/meerwerk).
Scope inperken en af stappen van partijen als Capgemini, CGI en Ordina en het werk gunnen aan kleinere partijen! Dat zal helpen!

Wel typisch dat de overheid er bij een infrastructuurproject wel in slaagt om alle risico bij de uitvoerende partij - Ballast Nedam - te leggen. En de overheid hoeft pas te betalen als alles klaar is. Waarom worden de ict-projecten niet zo aangepakt?

Van 165 naar 900 en nog steeds geen goede oplossing.

De slagkracht van het Nederlandse leger is dusdanig verzwakt dat het niet meer aan de NAVO-doelstellingen kan voldoen en dan komt zoiets als dit er ook nog bij?
Het zou de minister sieren als ze hierom af zou treden.

Mijn analyse van Speer geschreven begin 2014: http://www.viergever.info/nl/MinDefSpeer.aspx

Capgemini en Logica hebben jarenlang de buik volgegeten van de vette omzetten bij Defensie. Het is absurd dat de Nederlandse belastingbetaler voor de kosten moet opdraaien en dat Capgemini en CGI met een grote som geld (900 miljoen) weggestuurd worden. Waarom niet een clausule in de contracten opnemen dat bij mislukken van het project 50 procent van de omzet terugbetaald moet worden?

Harry, waarom ben jij blijkbaar er zo zeker van dat dit falen toe te schrijven is aan de externe consultants?

Gevalletje FUBAR?

Wat ik niet kan rijmen is verschil tussen Rijks ICT-dashboard (276 mln) en Rekenkamer, dat kader hanterend lijken problemen met datakwaliteit me interessant. Het is namelijk niet de omvang maar de politiek die voor dure mislukkingen zorgt.

Nee, minister moet niet aftreden!! Maar berecht worden voor falend beleid en beslissingen. Gewoon de bak in net als in IJsland.

Tragisch dit nieuwste ICT-debacle, maar uiteraard volledig voorspelbaar (zoals Numoquest zou zeggen), want;
maakbaarheidsideologie ontmoet werkelijkheid.

Speer was bedoeld om de logistiek bij internationale operaties te ondersteunen. Immers "Nederland wil bijdragen aan veiligheid in de wereld. In landen waar een gewelddadig conflict is of is geweest, helpt Nederland de veiligheid terug te brengen.", volgens defensie. Hoewel de kosten van deze ICT faal ongeveer 1 miljard bedragen, kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat het werkelijke debacle Defensie de gefaalde missie in Afghanistan is. Lees even mee:

http://www.volkskrant.nl/dossier-afghanistan/missie-kunduz-veel-duurder-dan-begrote-4678-miljoen-euro~a1827496/

3,5 miljard voor de kosten van de Nederlandse inzet bij eerder missies in Afghanistan, een land dat op dit moment weer wordt heroverd door IS en de taliban.

Dat betekent dat er in werkelijkheid totaal 4,5 miljard is weggegooid over een periode van 15 jaar, oOpgegaan aan het idee om "de wereld te redden".

Misschien eens tijd om de maakbaarheidsideologie te vervangen door een haalbaarheidsideologie.

Defensie is al vanaf 2004 bezig om erp te implementeren. Meerdere dienstverleners zijn hiervoor ingeschakeld, maar de meeste inspanningen werden geleverd door Capgemini en CGI (voorheen Logica).

Dus ordina niet valt dan nog weer mee.

Vooral voor Ordina zal dit even slikken zijn. Niet alleen Capgemini en CGI maar ook Ordina heeft jaren zijn 'top mensen' bij Defensie laten 'werken'. Die mensen mogen nu naar het UWV (niet voor een it-project).

Accenture heeft alles HR/Peoplesoft verprutst maar dat valt buiten Speer.

Hoe is het mogelijk?? Bijna één miljard spenderen in elf jaar tijd en het dan nog niet af hebben. Hilarisch en triest tegelijk. Voor dit bedrag maakt Microsoft op verzoek volgend jaar Windows 11.

Dit is wel de zoveelste les. Dit is ook precies de reden waarom terugkeren naar het ziekenfonds één grote ramp zou gaan worden. Laten we hopen dat ze dit ook realiseren in Den Haag.

Eerder SNAFU

Dit soort gevallen zal gewoon door blijven gaan als er niet ingegrepen wordt. Teveel mensen die hiervan profiteren en de rest die denkt dat er niets aan gedaan kan worden.

Patrick,

Hoe we zo zeker zijn dat het falen is toe te schrijven aan de externe leveranciers? Omdat we van de externe leveranciers mogen verwachten dat ze de kennis en kunde in huis hebben om de analyse te kunnen maken dat het project gaat falen (eerder dan de overheid dat doet en kan, volgende uit Elias). Maar dat onslaat ze niet van hun verantwoordelijkheid om waarde toe te voegen aan een klant. Want het project wordt uiteindelijk doorgezet tegen beter weten in. En dat heet in de volksmond ordinair cashen.

Bla bla bla , lees en huiver : http://goo.gl/J5kMK1

Zoveel ketenprocessen van je zelf en andere organisaties in één systeem willen stoppen, dat is vrijwel niet te doen. Juist bij een bedrijf waar hiërarchie belangrijk is en bureaucratie sterk, daar gaat het al gauw wringen. Als je ooit bij defensie gewerkt hebt, dan weet je dat heel veel processen in het veld heel informeel moeten zijn om een beetje te kunnen werken. De formele processen en bijbehorende doofpotten passen niet bij de operationele werkelijkheid.

Nu is er een krakkemikkig ERP-systeem gemaakt waarmee bijvoorbeeld getraceerd kan worden hoeveel reserveonderdelen defensie voor onze Leopard tanks zou hebben en waar deze zich dan zouden bevinden, et cetera. In de praktijk zijn er bij de eenheden stille voorraden met reserve onderdelen die buiten de administratie gehouden worden en onderling uitgewisseld worden. Zo kan men bij inspecties een hoge inzetbaarheid faken.
Helaas heeft o.a. het ERP systeem zoveel gekost, dat defensie na de bezuinigingsronden onvoldoende geld had voor het onderhoud van de tanks. Alle Leopards zijn verkocht, Nederland heeft geen tanks meer. Het aantal pantservoertuigen is ook enorm gedaald. Sommigen zijn nieuw uit de verpakking doorverkocht. Nederland staat relatief op de lijst van wapenexporterende landen. omdat we zoveel wapens weer doorverkopen. En de politiek noemt dit heel schijnheilig vredesdividend.

De efficiëntie en effectiviteit van onze defensie is al decennia steeds lager aan het worden, omdat onze politici echt niet weten waarover ze het hebben. Dit soort projecten mislukt voordat men begonnen is. De stekker er uit? Volgens mij heeft de stekker nooit goed ingezeten. Dit heeft weinig met ICT te maken, maar alles met politiek.

Klassiek gevalletje wanneer de grootste vijanden van ICT/IT samen bij elkaar komen.

commercie + politiek + incompetentie = heel veel hele hoge rekeningen.

Gegarandeerd.

ERP implementaties hebben vaak een negatieve ROI, zo ook hier. Waarom is dat Gartner onderzoek niet openbaar...? oh ja, iemand heeft daar $$$ voor betaald ;-)

Kleine, robuuste oplossingen die koppelbaar zijn, en ook deels autonoom kunnen werken als de verbindingen er uit liggen. Zeker bij zo'n organisatie als defensie, waar robuustheid/redundancy essentieel is. Soms heb je niet alle informatie of hulpmiddelen en moet je toch je missie succesvol proberen uit te voeren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-02T08:15:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.