Bitcoin passeert waardegrens van vierduizend dollar

Bitcoin is de enige beperking van ransomware

De cryptovaluta bitcoin is afgelopen weekend voor het eerst meer dan vierduizend dollar per bitcoin waard geworden. Dit gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. De stijging is flink te noemen, want eind 2016 was de virtuele betaaleenheid nog maar duizend dollar waard.

In mei verbrak de bitcoin voor het eerst de waardegrens van tweeduizend dollar, halverwege juni de drieduizend dollar. Precies een jaar geleden was de bitcoin nog 571 dollar per stuk waard; een stijging van zo'n 625 procent in een jaar.

Naast bitcoin presteert ook de cryptovaluta Ethereum goed. Begin dit jaar was die munt nog zo'n acht dollar per stuk waard, nu ruim driehonderd dollar, een waardestijging van ruim 3600 procent.

Beleggen niet zonder risico

Door de enorme waardestijging wordt beleggen in cryptocaluta populairder, maar de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor de risico's. De toezichthouder trok in juni 2017 zelfs parallellen met de internetzeepbel van de late jaren negentig. Beleggen in crytovaluta is volgens de toezichthouder zeer risicovol vanwege forse koersschommelingen, de ingewikkelde technologie erachter en het feit dat de geldvorm pas net bestaat. De autoriteit spreekt van een hype waarbij veel mensen bang zijn om de boot te missen en hierdoor ondoordachte beslissingen nemen. Ook is er (nog) geen toezicht op de handel in virtueel geld.

Erfenis in cryptovaluta beschermen

Tegelijkertijd met het nieuws over de waardestijging van de bitcoin en anderhalve maand na de waarschuwing van de AFM komt het Nederlandse blockchain-initiatief Blocks met naar eigen zeggen ‘het eerste product waarmee bezitters van Bitcoin en andere cryptovaluta hun digitale erfenis op een veilige manier kunnen regelen.’ De oprichters gaan er vanuit dat cryptovaluta naast het traditionele geld zal gaan bestaan en dat dit virtuele geld ook geërfd kan worden.

Cryptovaluta-erfenis beschermen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De autoriteit spreekt van een hype waarbij veel mensen bang zijn om de boot te missen en hierdoor ondoordachte beslissingen nemen."

Dat dus.

Laat het een waarschuwing zijn. Er zijn grote partijen die 30 miljoen+ aan Bitcoin hebben en via beursen en trucs die op echte beursen niet zijn toegestaan de boel behoorlijk kunnen manipuleren.

Hoe verleidelijk het allemaal klinkt. Bitcoin zijn niet eenvoudig. Je kunt er gemakkelijk geld in stoppen wat vooralsnog meer waard wordt, maar het omzetten naar contanten kan lastiger zijn en het is niet ondenkbaar dat dit ineens heel moeilijk wordt en je waarde in limbo blijft.

Dus speel niet met meer geld dan je makkelijk kunt missen en verdiep je in hoe je geld bewaard... Dat is namelijk best uitdagend!

Ik ben redelijk goed technisch onderlegd, en snap ook best veel van ICT. Daarbij vind ik van mezelf dat mijn algemene ontwikkeling ook best op peil is. Maar om nou te zeggen dat ik snap wat bitcoins zijn?

De bitcoin is geen aandeel, het is een betaalmiddel, een valuta. Als een munt in een korte tijd enorm in waarde fluctueert, dan vertrouwt niemand die munt. De bitcoin verandert zo sterk van waarde, dat er geen valuta van een bananenrepubliek tegenop kan. Sterker nog, er kan geen enkel aandeel tegenop!

De laatste keer dat er op grote schaal werd gehandeld met dingen waar men zelf geen verstand van had, bundels van waardeloze hypotheken werden boven marktwaarde verhandeld (met verlies van vertrouwen en het vastlopen van onderlinge leningen tot gevolg), leidde dat tot een wereldwijde bankencrisis. Waarom zou dat met een handel in een op drijfzand gebaseerde valuta anders gaan?

Denk na en handel alleen in zaken die je snapt!

Omdat ik wilde weten hoe het allemaal werkt heb ik wel Bitcoin en een Wallet en heb ik wat transacties gedaan en ingelezen, maar om echt ervaren te worden moet je er behoorlijk wat tijd in steken.

Daarnaast heb ik nog weinig dingen gehoord die heel erg goed en positief zijn ander dan wat idealistisch geneuzel dat banken niet te vertrouwen zijn...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-14T09:36:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.