Tulip boert goed en koopt 2L International

Goed nieuws van Tulip Computers: het bedrijf is uit de rode cijfers en in vergaande onderhandeling over de overname van 2L International, leverancier van draagbare computers en communicatieproducten. Een intentieverklaring daarvoor is getekend. De directie van Tulip verwacht de koop binnen enkele weken te kunnen afronden.

De winst na belastingen van Tulip kwam vorig jaar uit op driehonderdduizend gulden. In 1998 leed Tulip nog een verlies van bijna 39 miljoen gulden. Voor dit jaar verwacht Tulip een omzet van driehonderd miljoen gulden en een winstmarge na belastingen van 2 tot 3 procent.
De omzet kwam over 1999 uit op 191,8 miljoen gulden, een beperkte stijging van bijna vijf miljoen gulden tegenover het voorgaande jaar. Belangrijkste afzetmarkt is Frankrijk, waar vorig jaar 40 procent van de verkoop buiten de Benelux is behaald. De export beliep bijna 80 procent van de totale verkoop. Andere belangrijke markten zijn Groot-Brittannië (ruim 24 procent van de export) en Italië (bijna 17 procent). Volgens Tulip groeide het vertrouwen van klanten in Frankrijk en Engeland harder dan dat in Nederland.
De directie zegt in een toelichting op de cijfers tevreden te zijn over de gang van zaken in 1999. De reorganisatie die in 1998 werd gestart, is in 1999 afgerond. Het aantal wederverkopers in Europa groeide. De kosten zijn het afgelopen jaar aanmerkelijk gedaald ten opzichte van 1998. In dat jaar verkocht Tulip zijn vrijwel nieuwe fabriek in Den Bosch aan Ingram Micro. Zijn producten betrekt Tulip sindsdien van Ingram. Verder zijn de personeelskosten gedaald.
Tulip trekt in eerste instantie twaalf miljoen gulden uit voor 2L International. De Begemann-groep, die eerst de aandelen 2L koopt, maakt de overname mogelijk. 2L, opgericht in 1988, voert merknamen als Dynalink, Topline en Conceptronic. Het is gevestigd in Hoevelaken, met sinds twee jaar een dochter in Barcelona. De omzet kwam in 1999 uit op 72 miljoen gulden, veertien miljoen meer dan in 1998. Het resultaat voor belastingen groeide in 1999 tot 7,7 miljoen gulden, 1,1 miljoen meer dan het voorgaande jaar.
Tulip en 2L verwachten aanzienlijke voordelen van het samengaan. "Producten, markten en distributiekanalen vullen elkaar aan." Via 2L krijgt Tulip direct toegang tot de Spaanse markt. Gezamenlijk zullen de bedrijven een strategie voor elektronische handel ontwikkelen.
Algemeen en statutair directeur H. van Helden verlaat Tulip om zelf e-handelsactiviteiten te ontwikkelen. J. van den Berg wordt aan de aandeelhouders voorgesteld als opvolger. Van den Berg werkt sinds twee maanden bij Tulip, en was onderhandelingspartner bij de overname van 2L. Voorheen bekleedde hij topfuncties bij Vanenburg Business Systems, Tandem Computers en Hitachi Data Systems. Verder is sinds vandaag P. Kok verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Tulip. Kok komt van Philips en krijgt de functie van operationeel directeur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-06T00:00:00.000Z Redactie Computable