Analisten verwachten meer koerscorrecties

De heftige koerscorrectie van de Nasdaq en de techologiefondsen op het Damrak is volgens analisten geen incident. "Het blijft een uiterst volatiele markt. Er zal nog wel een keer zo'n val komen." De analisten verwachten wel dat binnen de 'nieuwe economie' fondsen in toenemende mate het kaf van het koren wordt gescheiden.

Volgens Ruurd Haan, strateeg bij ING Barings, kregen de beleggers de afgelopen week last van hoogtevrees. "De koersen op de Nasdaq waren te hoog opgelopen. Dan krijg je toch dat beleggers gevoelig worden voor triggers die een val inluiden." De belangrijkste was volgens hem de aankondiging van één van de belangrijkste portefeuillehouders van het gerenommeerde Goldman Sachs om het aandeel van technologiefondsen van 70 naar 65 procent terug te brengen.
Jeroen van Harten, analist bij Rabo Securities, is van mening dat de reactie van de technologiefondsen op de AEX voor een belangrijk deel te maken heeft gehad met de grillige koersontwikkeling van afgelopen dinsdag op de Nasdaq. "Daar zochten beleggers al enige tijd een aanleiding om hun aandelen van de hand te doen. Ze vonden deze in de juridische perikelen rond Microsoft, hoewel die helemaal niet onverwacht kwamen."
Volgens Marc Kennis, analist bij Van Lanschot Bankiers, zijn beleggers zich achter de oren gaan krabben. "Ze kijken steeds nadrukkelijker of de huidige beurskoers van sommige technologiefondsen de intrinsieke waarde ervan wel rechtvaardigt, zeker na de diverse mislukte beursgangen."
De analisten beschouwen de koerscorrecties als gezond, maar ze waken ervoor de technologiefondsen op één hoop te gooien. Kennis: "Je ziet dat de 'gebakken lucht'-fondsen, zoals UPC, zich veel minder snel herstellen dan gedegen fondsen als Philips en KPN." Ook volgens Haan mogen 'de grote jongens' zoals KPN en Philips en de top van de Nasdaq, zoals Cisco, HP, Intel en ook Microsoft, zich in een groeiende populariteit bij beleggers verheugen. "Voor de nieuwe fondsen, zoals KPN Qwest en World Online, komen de klappen dubbel zo hard aan."
Volgens Marc Kennis van Van Lanschot zal WOL het voorlopig nog wel moeilijk houden. "Dat hebben we overigens al voor de beursgang gemeld." Kennis is van mening dat beleggers hun geld nog beter kunnen steken in een fonds als Terra Networks, een afsplitsing van het Spaanse Telefonica, "omdat dit fonds een duidelijke intrinsieke waarde heeft."
Van Harten vindt het niet juist de 'nieuwe economie' fondsen op één lijn te plaatsen met de traditionele aandelen. "Het zijn toekomstgerichte fondsen. Dan zal de winst gemaakt moeten worden. Tot die tijd blijft het een volatiele markt, waarbij meer dan bij de traditionele fondsen de factor sentiment om de hoek komt kijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-10T00:00:00.000Z Redactie Computable