Gesprekken over overname Telenet begonnen

De Belgische investeringsmaatschappij GIMV is in gesprek met diverse partijen over de verkoop van zijn belang in Telenet Holding. Een afsluitende overeenkomst wordt deze week nog niet verwacht. Insiders geven het bod van UPC ter waarde van 3,7 miljard dollar en dat van de Amerikaans-Britse kabelexploitant NTL, de beste kansen.

UPC en NTL moeten met hun bod opboksen tegen dat van de Amerikaanse particuliere investeringsmaatschappij Calahan. Het zou hier gaan om een bod van 2 miljard dollar. Calahan richtte eerder US West op, een van de eerste aandeelhouders van Telenet. GIMV heeft 28,33 procent van de aandelen Telenet in handen. De rest van de aandelen zijn in het bezit van de Vlaamse steden die het kabelnetwerk beheren en een consortium van Belgische financiële instellingen, waaronder bankverzekeraar KBC NV. Oorspronkelijk zou de drie aandeelhouders van Telenet slechts het belang van 25 procent willen verkopen, die ze eerder via de MediaOne groep hadden verkregen. Maar door de grote belangstelling van de bieders zouden ze nu overwegen het hele bedrijf in de etalage te zetten. Onduidelijk is echter of de Vlaamse steden, die 43,33 van de aandelen Telenet in handen hebben, akkoord gaan met deze opzet.
De hoge bedragen die de bieders voor Telenet willen neertellen, geven aan hoe gewild de Europese aanbieders van kabelnetwerken zijn. Door de terughoudendheid van Europese telecombedrijven om hun netwerken open te stellen voor nieuwe aanbieders, hebben concerns als UPC en NTL hun zitten gezet op overnemen van kabelnetwerken voor hun breedband services. NTL is inmiddels het grootste kabelconcern van Groot-Brittannië. UPC is op dit moment de op een na grootste kabelaanbieder op het Europese continent als het gaat om het aantal abonnees. Callahan is na een reeks van overnames sterk vertegenwoordigd in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Onlangs nam het voor 3 miljard dollar de kabelbelangen van Deutsche Telekom in Noordrijn Westfalen over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable