Microsoft trekt Nasdaq-index omlaag

Na vrijwel de gehele dag op winst te hebben gekoerst, moest de Nasdaq vlak voor sluitingstijd toch 2 procent inleveren. De Nasdaq Composite-index sloot uiteindelijk op 3206 punten.

De perikelen rond Microsoft vormden de belangrijkste katalysator van de koersval. Microsoft verloor ongeveer 7 procent en kwam uit op 61,50 dollar, nadat bekend was geworden dat rechter Thomas Penfield Jackson volgende week waarschijnlijk aanstuurt op een splitsing van het bedrijf.
Verwacht wordt dat hij de voorkeur zal geven aan een splitsing in drie delen, waarbij naast een apart bedrijf voor applicatiesoftware ook het besturingssysteem Windows en de Internet-browser Explorer in afzonderlijke ondernemingen worden ondergebracht. Jackson velt zijn besluit over de sancties tegen Microsoft zonder nieuwe hoorzittingen. De rechter gaf aan begin juni zijn eindoordeel te willen uitspreken.
Microsoft kreeg ook nog eens een negatief getint analistenrapport van de zakenbank Goldman Sachs voor de kiezen. Volgens dit rapport zullen de aandelen Microsoft minder waard zijn als het softwareconcern uit Seattle wordt opgesplitst.
Goldman Sachs, de zakenbank voor vele ICT- en Internetbedrijven - verkeert overigens zelf ook in woelige wateren. Volgens de bank blijft de winst over het tweede kwartaal achter bij de verwachtingen. De rivaliserende zakenbank Sanford Bernstein verwacht zelfs dat Goldman Sachs over het laatste kwartaal een verlies van 300 miljoen dollar moet incasseren op investeringen in startende en gevestigde ondernemingen.
De recente beursintroducties hebben de kas van Goldman Sachs minder gespekt dan gepland. Een van die tegenvallende introducties is World Online geweest, waarvoor Goldman Sachs samen met ABN Amro als begeleidende bank optrad. Het aandeel Goldman Sachs daalde op Wallstreet met 9 procent naar 73 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.