Linux zet offensief krachtig voort

Het Linux-offensief breidt zich dagelijks uit, en Linux geldt nu op de servermarkt het tweede besturingssysteem. Het Amerikaanse bedrijf Turbo Linux heeft kantoren geopend in Hamburg, Plymouth (Zuid-Engeland) en Kranj (Slovenië).

Unix-softwarebedrijf SCO, partner van IBM in het Monterey-project, is voor Linux onlangs een samenwerking aangegaan met Suse AG uit Nürnberg. SCO heeft ook belangen in Caldera en Turbo Linux. Corel heeft Word Perfect voor Linux uitgebracht. Starter Helixcode maakt een equivalent voor Outlook voor Linux. Red Hat heeft net Cygnus Solutions overgenomen, met het doel Linux te introduceren in PC-apparatuur.
Dat laatste is ook Lineo van plan. Deze Amerikaanse starter heeft recentelijk acht allianties gesloten om Linux-software te verkopen voor opzetkastjes (set-top boxes) en andere niet-PC-apparaten. Lineo's hoofdproduct is Embedix, gebaseerd op een Linux-versie van Lineo's zusterbedrijf Caldera Systems. Een groep hackers en experts gaat wat doen aan de grafische interface van het besturingssysteem.
Lineo sloot overeenkomsten met zes Taiwanese bedrijven, en met Samsung en Dai Shin uit Korea. De overname van Rt-Control biedt een opening naar het gebruik van Linux in bijvoorbeeld mobiele telefoons en auto's. Dai Shin heeft vierhonderdduizend licenties genomen op Lineo-software. Samsung zal Lineo gebruiken in pda's en opzetkastjes.
Het bedrijf Eazel gaat zich bemoeien met het uiterlijk van Linux. De groep omvat zowel voormalige hackers als experts die afkomstig zijn van Apple en AOL. Eazel werkt nog altijd met vrijwilligers. Doel is Linux een nt & clickerlijk te geven voor het beheer van bestanden en mappen. Het project volgt op de Gnome-interface. Gnome-2 moet deze zomer uitkomen. Deze versie zal ook iconen, menu's en meerdere vensters bevatten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable