Intel start 'open source' hardware-firma

Chipfabrikant Intel kondigde gisteren aan een bedrijf te starten dat het 'open source'-principe van Linux toepast op de ontwikkeling van hardware. De bedoeling is dat ontwikkelaars gezamenlijk via Internet code en specificaties programmeren voor een nieuwe generatie draadloze apparaten en Internet-toepassingen.

Naast Intel steken de Carlyle Groep en 3i Technology in totaal vijftien miljoen dollar in Developonline.com, zoals het bedrijf gaat heten.
De belangrijkste reden voor het opzetten van het bedrijf vormt het verkorten van de ontwikkeltijd van apparatuur, zodat producten sneller op de markt te brengen zijn. "Linux veranderde de regels om met software-ontwikkeling te beginnen. Ook een vijftienjarige kan programmeren aan dit open source besturingssysteem", aldus Alan Steinberg, chief executive officer van het nieuwe bedrijf. Hiervoor werkte Steinberg twintig jaar bij Intel.
Het dertig man sterke team van Developonline.com zal ontwikkelaars en bedrijven begeleiden bij software- en hardware-aanpassingen. Het bedrijf verdient geld aan een bijdrage die het ontvangt van ontwikkelaars om gebruik te maken van de online diensten van Developonline.com. Daarnaast tekent het bedrijf contracten met hardwareproducenten en softwarebedrijven, waaronder Intel, om producten en prototypen van software en specificaties te laten voorzien. Het bedrijf noemt geen namen van bedrijven die meedoen aan het initiatief en geeft geen uitsluitsel over hoe het omgaat met de auteursrechten of hoe het zijn geld precies zal binnenhalen.
Developonline.com is het eerste bedrijf dat voortvloeit uit het 'New Business'-initiatief dat Intel startte om werknemers de mogelijkheid te geven een eigen bedrijf te beginnen. Intel steekt er 1,5 miljoen dollar in, omdat het via Developonline.com afspraken met concurrerende bedrijven kan maken. Het moederbedrijf houdt een aandeel van 25 procent. Een gang naar de beurs ligt in het verschiet, al is nog niet duidelijk wanneer precies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-16T00:00:00.000Z Redactie Computable