IBM claimt harde schijf-records in notebooks

Het ene wereldrecord voor harde schijven is nog niet gemeld, of het volgende kondigt zich alweer aan. IBM zegt 's werelds snelste en dichtst beschreven harde schijven voor notebooks te kunnen leveren.

De Travelstar 32GH draait op een snelheid van 5400 rotaties per minuut (een vergelijkbare schijf haalt 4200 rpms). Er passen acht DVD-films op deze 32 Mb grote harde schijf. Ingenieurs van IBM hebben een manier gevonden om videobestanden vloeiender en levensechter weer te geven. De 'error correction', een standaardvoorziening op harde schijven die de overdracht van tekstbestanden regelt, kan het afspelen van videobestanden hinderen. Het gedeeltelijk uitschakelen van deze voorziening tijdens het afspelen van videobestanden levert de geclaimde kwaliteitswinst op.
De twee andere Travelstar-types (20GN en 30GT) hebben de hoogste schijfdichtheid in hun klasse (notebooks): 17,1 miljard bits per vierkante inch. Ze worden vanaf volgende maand door Compaq, Dell, Gateway en IBM in hun nieuwe notebooks ingebouwd.
IBM was in 1956 de uitvinder van de harde schijf. Vorige week kwam Hitachi met het bericht dat het - met een nieuwe techniek die data verticaal wegschrijft - het record gebroken had met een harde schijf die een dichtheid heeft van 52,5 miljard bits per vierkante inch. Die zou ook voor mobiele gebruik geschikt zijn, maar hij is nog niet in de handel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable