Digimine biedt datamining via Internet

Onder de naam Digimine.com is een starter begonnen, die zich richt op het aanbieden van datamining-faciliteiten via het Internet.

Onder de oprichters van het bedrijf bevindt zich Usama Fayyad, een voormalige onderzoeker bij Microsoft Research. Als werknemer van dit softwareconcern hield hij zich onder andere bezig met onderzoek naar algoritmen voor het analyseren van grote gegevensverzamelingen. Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van SQL Server en Olap Services, een voor online transaction processing bestemd product waarmee Microsoft in korte tijd een flink deel van deze markt heeft veroverd.
Digimine.com werkt volgens het model van asp's (application server provider). Het bedrijf zal geen softwarepakketten aanbieden, maar tijd verhuren op de eigen informatiesystemen waarop 'proprietary' Olap-programmatuur is geïmplementeerd. Zodra site en programmatuur uit de fase van bèta-testen zijn, kunnen klanten inbellen op de website en tegen vergoeding gebruik maken van de analysefaciliteiten. Deze zullen met name gericht zijn op de analyse van de enorme hoeveelheden gegevens die door e-commerce sites worden verzameld.
Olap via het web maakt een snelle opmars door. Tijdens het onlangs gehouden congres Database Systems 2000 van het vakblad Database Magazine in Utrecht toonde hoofdredacteur Nigel Pense van het bekende 'Olap Report' zich niet onverdeeld positief over deze trend. De kosten kunnen inderdaad lager uitvallen door het ontbreken van investeringen in eigen programmatuur, terwijl ook een voordeel als het gebruik van de functionaliteit op andere platformen dan de PC interessant is. Maar daar staan volgens Pense nadelen tegenover. Veelal is het prestatieniveau van dit soort webproducten minder dan die van de conventionele programmatuur. Hetzelfde geldt voor de geboden functionaliteit die vrijwel altijd minder uitgebreid is dan die van het gewone product. Digimine.com valt echter enigszins buiten deze vergelijking omdat het een van de eerste aanbieders is die uitsluitend via het web werkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable