Justitie stevig in de maag met Microsoft

Justitieel Amerika ligt onderling overhoop over de vraag wat er moet gebeuren met softwaregigant Microsoft. Volgende week moeten alle betrokkenen, de federale regering en negentien staten, advies uitbrengen aan rechter Thomas Penfield Jackson. Maar volgens de New York Times zijn ze onderling hopeloos verdeeld.

Volgens de Amerikaanse krant is er wel overeenstemming dat een opsplitsing van Microsoft, of die nu horizontaal of verticaal wordt, niet de voorkeur verdient. Maar hoe de wettelijke verplichtingen (en de controle daarop) richting Microsoft er dan wel uit moeten zien, is nog onduidelijk. De wettelijke maatregelen zouden moeten voorkomen dat Microsoft opnieuw misbruik maakt van zijn monopoliemacht.
Jackson heeft laten weten dat hij het liefst een eensgezind advies krijgt van de federale overheid in Washington en de afzonderlijke staten, maar dat hij eventueel genoegen neemt met twee verschillende voorstellen: een van Washington en een van de staten. Juristen hebben al opgemerkt dat Microsoft goed garen kan spinnen bij een verdeeld advies. Het bedrijf is immers van plan om een uiteindelijk vonnis zo lang mogelijk te rekken.
In zijn vonnis stelde Jackson dat Microsoft vooral misbruik heeft gemaakt van zijn monopolie door de Internetbrowser Explorer in te bouwen in het besturingssysteem Windows op zo'n manier dat het er vrijwel niet zonder problemen uit te verwijderen is. Op die manier heeft het de grote concurrent Communicator van Netscape effectief onderuitgehaald.
Volgens de New York Times circuleren er verschillende oplossingen. De eerste is om Microsoft te verplichten Explorer uit Windows en uit Microsoft te halen en onder te brengen in een apart bedrijf. Een ander voorstel is Big Green te verplichten Office-applicaties als Word, Excel en Power Point compatibel te maken met andere besturingssystemen, zoals Linux en Be. Een derde idee is Microsoft te verbieden de bijna 18 miljard dollar cash te gebruiken om andere bedrijven op te kopen en hun producten in Windows te integreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Redactie Computable