Rechter splitst Microsoft in twee bedrijven

Microsoft moet zich splitsen in twee bedrijven. Een onderneming die het besturingssysteem Windows bezit en verder ontwikkelt en een andere voor de overige activiteiten (waaronder applicaties-software als Office en Explorer).

Dit heeft rechter Thomas Penfield Jackson woensdagavond om 22.30 Nederlandse tijd besloten. Big Green hoopt in hoger beroep onder de splitsing uit te komen.
Het onderzoek naar vermeende monopolistische praktijken bij Microsoft is de Amerikaanse overheid al in 1990 gestart. De rechtszaak, aangespannen door 17 Amerikaanse staten en het ministerie van justitie, is twee jaar geleden begonnen. Microsoft kan proberen de beroepsgang te versnellen door meteen naar de Supreme Court te gaan, maar de rechters van dit hooggerechtshof kunnen de kwestie terugverwijzen naar het hof van appèl in het District Columbia.
Jacksons uitspraak verbiedt de softwaregigant eveneens exclusiviteitsafspraken te maken met andere partijen in de computerindustrie. Microsoft, zoals dat nu is georganiseerd en wordt geleid, is niet bereid te accepteren dat het de wet overtrad, noch een bevel te volgen om zijn gedrag te wijzigen, motiveerde Jackson zijn uitspraak. Het bedrijf heeft in het verleden bewezen niet betrouwbaar te zijn, liet hij zij eveneens ontvallen, verwijzend naar zijn eerder poging in de jaren negentig de handel en wandel van Big Green te sturen.
De gevolgen van de uitspraak moeten binnen negentig dagen na het vonnis uitvoering krijgen. Zo moet Microsoft de broncode van Windows vrijgeven om ontwikkelaars van applicaties ten dienste te zijn. Tevens moeten er richtlijnen komen voor de relaties die het bedrijf uit Seattle aangaat met computermakers en bouwers van software.
Het lijkt erop dat de uitspraak ook inhoudt dat Internet Explorer uit Windows moet worden gesloopt.
Eerder al heeft Microsoft aangegeven dat een splitsing een ramp zou betekenen. Niet alleen voor het eigen bedrijf, maar vooral voor de eindgebruikers. Een uitgebreide reactie op het vonnis is morgen (donderdag) te verwachten. Toevallig is Microsofts directeur Steve Ballmer dan in Nederland. Hij geeft s morgens een persconferentie.
De complete en officiële tekst van het vonnis is te vinden ophttp://usvms.gpo.gov/. Een eerste reactie van Bill Gates ophttp://www.microsoft.com/presspass/trial/default.asp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable