Winchip leeft voort in slanke Cyrix III

Via Technologies gebruikt de technologie van de overgenomen chipontwerper Centaur, een voormalig onderdeel van IDT, als basis voor de nieuwe, slanke uitvoering van zijn Cyrix III-processor.

De naam van deze x86-compatibele chip is afkomstig van Via's andere overname op processorgebied: Cyrix, dochter van National Semiconductor (Natsemi). In wezen is dit product voor lichte PC's een nieuwe versie van Centaurs Winchip.
Het Taiwanese Via, van oorsprong chipsetproducent, voert nu onder dezelfde naam (Cyrix III) twee verschillende processortechnologieën. De slanke, energiezuinige Cyrix III-variant, op basis van de Winchip-architectuur, is ontworpen voor de onderkant van de PC-markt.
Het eerste doel is marktaandeel te verwerven in thuis-regio Azië. Op termijn wil Via met zijn Intel-compatibele processoren ook de markten in Europa en de Verenigde Staten bestormen. Het is nog niet bekend wanneer dat moet gebeuren. De directie van het bedrijf meent tegen eind dit jaar 10 procent van de wereldwijde markt voor x86-processoren in handen te hebben.
De nu gelanceerde lichte Cyrix III draait op kloksnelheden van 533 en 667 MHz. Dat is een flinke stap voorwaarts voor het Winchip-ontwerp. Voordat het in handen kwam van Via liep die chip behoorlijk achter op de producten van Intel, AMD en het voormalige Cyrix. Via gebruikte voor zijn eerste eigen processor - de in februari gelanceerde nieuwe Cyrix III - dan ook de Cayenne-kern van voormalig Natsemi-dochter Cyrix.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-26T00:00:00.000Z Redactie Computable