Aandeel Sun bovenkant servermarkt stijgt

Sun heeft volgens onderzoeksbureau IDC begin dit jaar zijn positie op de bovenkant van de Unix-servermarkt verstevigd. Dit is voornamelijk ten koste gegaan van IBM, die veel minder servers van één miljoen dollar of meer verkocht.

Volgens Steve Campbell, Suns directeur van datacentra-producten, bestaat de groei voor het grootste gedeelte uit nieuwe bedrijven die voor het Starfire-systeem kiezen. Sun wist 17 procent van alle serververkopen ter waarde van 2,68 miljard dollar op de bovenkant van de servermarkt naar zich toe te trekken. Hiermee presteert het bedrijf 83 procent beter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook nam het aantal verscheepte servereenheden toe met 25 procent op een totaal van 1549 servers. In hetzelfde kwartaal vorig jaar lag dit percentage nog op 9 procent.
IBM deed het een stuk minder goed. Met de AS/400-, RS/6000- en de S/390-systemen wist het bedrijf een aandeel van 33 procent te verkrijgen. Dit aandeel lag 25 procent lager dan vorig jaar, doordat de verkoop van het S80-systeem, dat volgens de serverindeling die IDC hanteert niet tot de bovenkant van de servermarkt behoort, de verkoop van RS/6000-systemen drukte. Ook hield het jaar 2000-probleem de verkoop van de S/390-systemen tegen. IBM leverde 26 procent van de 1549 verkochte eenheden, een afname van 5 procent.
Aan de bovenkant van de Unix-markt, met een waarde van 1,08 miljard dollar van in totaal 738 machines, wist Sun 42 procent van het marktaandeel te bemachtigen en 51 procent van de machines te leveren. De omzet steeg hiermee 83 procent, terwijl 9 procent meer servers geleverd zijn. IBM wist niet meer dan 13 procent marktaandeel te vergaren en 5 procent van de machines te leveren. Hiermee daalde de omzet met 4 procent en nam het aantal geleverde machines af met 25 procent. De Unix-systemen van IBM zijn relatief zo goedkoop dat ze erg zwaar uitgerust moeten zijn, willen ze op een prijs van één miljoen dollar of meer uitkomen.
Op het gebied van opslagsystemen zijn de rollen precies omgekeerd. Volgens IDC is IBM op dit gebied marktleider met een omzet van 3,6 miljard dollar over heel 1999. Sun wist een marktaandeel van 150 miljoen te vergaren en bleef daarmee ver achter bij andere spelers als HP, Compaq, Storagetek en EMC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-19T00:00:00.000Z Redactie Computable