Microsoft lanceert zijn Internet-platform

Microsoft heeft zijn langverwachte Internet-strategie aangekondigd. De plannen gaan verder dan louter en alleen nieuwe software voor personal- en pocket-computers; ze betreffen ook nieuwe-generatie computerapparatuur voor het browsen op Internet.

Het Microsoft.net platform zal volgens Microsoft-oprichter Bill Gates een even grote revolutie met zich meebrengen als de grafische interface van Windows na het tekst-gebaseerde DOS. "Waar we het hier over hebben gaat veel verder dan alleen de toevoeging van een browser aan Windows in 1995. Dit is een compleet nieuw platform. Geen enkel Microsoft-product zal erdoor onaangeroerd blijven."
De producten die onder de vlag van Microsoft.net, voorheen bekend onder de werktitel Next Generation Windows Services (Ngws), op de markt worden gebracht, omvatten de nieuwe versie van Windows, Windows DNA servers, Microsofts Office-pakket, de MSN Internet-diensten en het ontwikkelsysteem Visual Studio.
Microsoft wil het mogelijk maken om het wereldwijd gebruikte Windows plus Office-onderdelen als Word en Excel online te gebruiken. Op die manier kan de gebruiker van Office.net - de zakelijke afdeling van Microsoft.net - Word-documenten schrijven en direct samenvoegen met een Excel-spreadsheet via een PC. Eenmaal opgeslagen kan hij het in een server opgeslagen werkstuk op willekeurig welk op Internet aangesloten apparaat op het scherm krijgen.
Microsoft is overigens niet de eerste die op deze manier wil gaan werken. Concurrenten Oracle en Sun Microsystems hebben al veel geïnvesteerd in het ontwerpen van soortgelijke diensten.
Volgens analisten was de lancering van Microsofts Internet-strategie gisteren even belangrijk als de aankondiging van zijn eerste stappen op Internet vijf jaar geleden. Dat plan was vooral afgestemd op de introductie van de Internet-browser Explorer, waarmee Microsoft concurrent Netscape succesvol de voet dwars zette. Het was tevens de reden waarom het concern in conflict kwam met de Amerikaanse antitrust-autoriteiten, en waardoor het nu een koers van opsplitsing dient te volgen.
Microsoft leunt voor de ontwikkeling van zijn nieuwe Internet-platform zwaar op XML, hetgeen de toekomstgerichtheid van het nieuwe systeem aangeeft. XML biedt ontwikkelaars de mogelijkheid verder te gaan dan de huidige Internet-applicaties, en toepassingen te ontwikkelen die met elkaar samenwerken. XML zorgt tevens voor de introductie van nieuwe interfaces, zoals geschreven tekst en spraak.
Microsoft werkt bij het nieuwe Internet-platform nauw samen met elf andere bedrijven, waaronder aartsrivaal Sun Microsystems, en wil daarmee tevens elke schijn van alleenheerschappij wegpoetsen. Sommige branche-kenners verwachten echter dat de softwarereus met zijn nieuwe Internet-strategie toch weer wegen zoekt om Windows exclusief aan de nieuwe XML-diensten te koppelen. De Amerikaanse antitrust-autoriteiten zitten dus wederom op het vinkentouw, maar dat kan niet verhinderen dat Microsoft dit jaar al start met de introductie van de eerste componenten van zijn Microsoft.net-systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.