Suns Ultrasparc II loopt spontaan vast

Sommige modellen van Sun Microsystems' Ultrasparc II-processor vertonen technische problemen, zo kwam vorige week aan het licht.

Enkele 400 MHz-uitvoeringen met 4 en 8 MB cache-geheugen, toegepast in de zware Unix-serverreeks Ultra Enterprise, lopen spontaan vast. Sun ontkent dat het om een ernstige kwestie gaat. De fout doet zich voor bij het externe cachegeheugen van de Ultrasparc II risc-processor. Onder bepaalde omstandigheden veroorzaakt die component vastlopers voor het gehele systeem en laat het de server spontaan herstarten.
Sun staat tot op heden nog voor een raadsel. Volgens John Shoemaker, vice-president bij Sun, is het probleem nog niet vast te pinnen op één specifieke oorzaak. Mogelijke factoren zijn defecte chip-componenten afkomstig van Suns toeleveranciers, slechte module-verpakkingen voor de geheugenchips op het moederbord, en te hoge temperatuur en luchtvochtigheid in de serverruimtes van de getroffen klanten. De serverleverancier zegt dat het waarschijnlijk een combinatie betreft.
Shoemaker benadrukt dat slechts "een paar dozijn" klanten zijn getroffen door deze kwestie. Bovendien zijn in geen van die gevallen gegevens verloren gegaan, aldus de topman. Analist Tom Henkel van onderzoeksbureau Gartner zegt echter het afgelopen jaar contact te hebben gehad met zeker vijftig Sun-klanten die kampen met dit probleem. Woordvoerster Jeannette Verstappen van Sun Nederland zegt dat deze kwestie niet in Nederland speelt, simpelweg vanwege het feit dat de 'verdachte' machineconfiguraties hier niet aanwezig zijn.
Sun-topman Shoemaker meldt dat de interne kwaliteitscontrole bij de serverfabrikant compleet is herzien. Dit is reeds uitgemond in acht grote wijzigingen voor zowel de hardware als de software van de Ultra Enterprise-reeks. Verder komt het bedrijf eind dit jaar met een gespiegelde cache-module die de gegevens in dit externe processorgeheugen dubbel opslaat.
Onderzoeksbureau Gartner is nog niet overtuigd; de lange duur van dit probleem zou te verdacht zijn. Het bureau werkt nu aan een rapport hierover.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.