Chipomzet verdubbelt ondanks PC-dip

Ondanks zorgen over een afzwakkende vraag naar personal computers, zal de vraag naar halfgeleiders de komende drie jaar verdubbelen.

Dit blijkt uit een rapport van Dataquest, onderdeel van de Gartner Group. De belangrijkste reden voor sterke groei ligt in de snel groeiende vraag naar chips voor onder andere mobiele telefoons, digitale camera's, opzetkastjes (settopboxes) en draagbare organizers. De chipsector wordt daardoor steeds minder afhankelijk van de ontwikkelingen op de PC-markt aldus Dataquest, dat uitgaat van een jaarlijks groeipercentage voor de chipomzet van minimaal 25 procent.
Volgens Dataquest zal de wereldwijde omzet in halfgeleiders dit jaar met 37 procent toenemen in vergelijking met 1999. Daarmee komt die omzet uit op 231,6 miljard dollar. Daarna zal de omzetgroei zich weer wat gaan stabiliseren.
De positieve cijfers lijken haaks te staan op de koersontwikkeling van een aantal toonaangevende chipfondsen. Intel moest fors inleveren nadat het had aangegeven dat de kwartaalresultaten fors zullen achterblijven bij de eerdere verwachten. In het spoor van Intel moest ook computerproducent Dell terrein prijsgeven, deels omdat Intel de voornaamste chipleverancier is voor de Dells computers. Beide bedrijven hebben eerder aangegeven dat een deel van de tegenvallers valt te verklaren uit de afnemende vraag naar PC's in Europa. Volgens het Europese onderzoeksbureau GfK kan een deel van de verklaring echter ook liggen in verlies van marktaandeel voor Intel. Volgens GfK is het Europese marktaandeel van Intels belangrijkste rivaal AMD namelijk hoogstwaarschijnlijk toegenomen van 8 procent vorig jaar naar 12 procent nu.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-10T00:00:00.000Z Marten Dijsktra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.