Crusoe-Sony ruilt prestatie voor levensduur

Een notebook die twee keer zo lang draait op een volle batterij - dat beloofde Transmeta. Dat dit ten koste gaat van prestaties werd er niet bij gezegd.

Transmeta's Crusoe-chip was de hype van de afgelopen maanden. Een batterij-vriendelijke processor, die het om de haverklap opladen van batterijen verleden tijd zou maken. Nu de eerste notebook met een Crusoe-processor, een nieuwe editie van Sony's Vaio Picturebook, van de banden rolt, blijkt dat het niet louter rozengeur en maneschijn is in Crusoe-land. Dit komt naar voren uit eerste testgegevens vanPC World.
Dat tijdschrift testte een Sony Picturebook met 600 MHz Crusoe TM5600 processor, 128 MB sdram en Windows ME (Millenium Edition), en vergeleek de resultaten met de prestaties van een gelijkwaardige configuratie uitgerust met een Pentium II-400 processor, 64 MB en 2,5 MB grafisch geheugen. Ook deze Picturebook was opgewaardeerd tot Windows ME.
De eerste 'tegenvaller' die in de test naar voren kwam was de levensduur van de batterij. Hoewel die met 50 minuten opliep naar een niet misselijke tweeënhalf uur, was van de beloofde verdubbeling geen sprake. De serieuzere tegenvaller is de prijs die voor die extra 50 minuten betaald moet worden. De Picturebook met de Crusoe presteerde maar liefst 19 procent slechter dan die met de Intel-processor. Geen ramp, zullen veel gebruikers denken. Mini-notebooks staan toch al niet bekend om ontzagwekkende prestaties, en worden meestal gebruikt voor weinig veeleisende taken als tekstverwerking. Echter, gebruikers die bijvoorbeeld video willen bewerken, zullen wel een aanzienlijke vertraging gewaar worden.
Inmiddels staan nog een hele rits notebooks met Transmeta-chips op de rol: machines van Fujitsu, Hitachi, IBM en NEC. In hoeverre het prestatieverlies die bedrijven danwel hun potentiële klanten, zorgen baart, zal de toekomst leren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-16T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.