Sun belooft echte 'open source' Java

Sun Microsystems wil op termijn Java volgens een echt 'open source'-model vrijgeven, aldus George Paolini, Suns topman op dit gebied.

Volgens vice-president Java community development en hoofd 'open source'-initiatieven Paolini is Suns uiteindelijke doel Java helemaal beschikbaar te stellen aan de open source gemeenschap, aldus nieuwsdienst Computergram. Wel moet het concern nog een tijdschema vaststellen voor de overgang van de Sun Community Source License naar een echt 'open source'-model. Op Suns model is veel kritiek geleverd door de 'open source'-gemeenschap, vanwege het deels commerciële karakter ervan.
Het concern beweegt zich nu langzaam, maar volgens Paolini wel zeker, in de richting van de breder geaccepteerde GPL (General Public License). Onlangs heeft het de code van zijn Staroffice-suite onder de GPL uitgebracht.
Het belangrijkste vraagstuk bij vrijgave van Java onder de GPL is hoe fragmentatie te voorkomen. Het 'open source'-model stelt de ontwikkelgemeenschap in staat verbeteringen en reparaties aan te brengen in Java zonder betrokkenheid van de leverancier. Daar kan fragmentatie uit voortvloeien. Er zouden te veel mogelijkheden kunnen komen, waardoor door de bomen het bos niet meer te zien is, en als ontwikkelaars het niet eens zijn, kan dat leiden tot rivaliserende Java-specificaties.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-26T00:00:00.000Z Redactie Vnunet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.