Compaq blijkt nu weer beter in balans

Computerfabrikant Compaq heeft zijn activiteiten op alle fronten verbeterd en presenteert gunstige cijfers op het afgelopen, derde kwartaal.

Het bedrijf lijkt nu hersteld van de slechte prestaties van de pc-divisie en het opslokken van Digital (Dec). President Michael Capellas matigt echter het optimisme voor het vierde kwartaal.
De topman, sinds juli 1999 roerganger van Compaq, beloofde al geruime tijd de groei van zijn bedrijf weer boven de 10 procent te krijgen. Het doel daarvoor was het vierde kwartaal. Aanvankelijk twijfelden analisten aan het vermogen van zowel bedrijf als leider om die belofte waar te maken. Gaandeweg werd duidelijk dat Compaq de stijgende lijn wel weer te pakken had.
Critici plaatsten toen hun kanttekeningen bij de diverse activiteiten van het bedrijf. Financieel herstel werd mogelijk geacht, maar zou niet evenredig over alle divisies zijn verdeeld. Compaq sneed al enige tijd in zijn pc-activiteiten, die vorig jaar nog een financiële tegenvaller vormden wegens overtollige voorraden in de distributiekanalen. De scepsis concentreerde zich dan ook op de andere activiteiten - waaronder de verkoop van zware servers en het verlenen van diensten - die de groei konden afremmen.
Nu blijkt dat nagenoeg alle activiteiten bijdragen aan de groei. Alleen de divisie voor dienstverlening bleef achter; omzet en winst daalden respectievelijk 2 en 16 procent. Compaq wil zichzelf omvormen tot dienstverlener, maar dat streven moet nog op stoom geraken. "Wij zien Compaq wel bewegen in die richting, maar het begint nu net zijn strategie uiteen te zetten", oordeelt analist Kevin Knox van onderzoeksbureau Gartner.
Het nu lopende vierde kwartaal levert naar verwachting relatief minder gunstige resultaten op. Compaq wijt dit aan de doorgaande waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar, de munteenheid waarin het Amerikaanse bedrijf zijn resultaten uitdrukt. De activiteiten in Europa dragen ongeveer eenderde bij aan de totale omzet van Compaq.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.