NMa moet waken voor kabelmonopolies

Breedband-Internet via de kabel zou kunnen uitgroeien tot een deelmarkt waarop de kabelexploitanten een economische machtspositie hebben. Daarom moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) jaarlijks controleren of er geen monopoliepositie ontstaat op het aanbod van breedband via de kabel.

Kabel, consument: marktwerking en digitalisering, die de Tweede Kamer 31 mei behandelt. Het kabinet doet in de notitie, die een aanvulling vormt op de telecomwet van 1998, geen verregaande voorstellen om de machtspositie van de kabelexploitanten op de deelmarkt breedband-Internet in te perken. Er hoeft geen wetgeving voor breedband-Internet via de kabel te komen. Zolang de kabelexploitanten geen misbruik maken van hun monopoliepositie, blijft deze bestaan. De notitie doet wel enkele voorstellen voor regelgeving rond televisie op de kabel. De Opta houdt toezicht op die markt.
Het kabinet lijkt niet goed raad te weten met Internet via de kabel. Het stelt geen regelgeving voor waarin de kabelaars aan andere dan hun eigen isp's (Internet service provider) toegang op het kabelnet moeten geven. De Consumentenbond vindt dit een slechte zaak en pleit voor een scherper toezicht op de diensten die de kabelaars aanbieden. De bond vindt dat de overheid te weinig oog heeft voor de mogelijkheden die breedband-Internet biedt voor doorgifte van televisiebeelden. "Door de versmelting van Internet en televisie kunnen kabelaars feitelijk op het televisiefront hun eigen gang gaan als ze alleen hun eigen Internet-aanbieders toelaten op de kabel", aldus Wibo Koole (Consumentenbond). De NMa komt meestal pas in actie als een klacht binnenkomt over misbruik van machtsposities. Over de kabelaars is op dit gebied nog geen klacht ontvangen.
Sjoera Nas van Xs4all vindt het jammer dat het kabinet verwijst naar de NMa. "Een procedure bij de NMa duurt erg lang, dat kan wel een jaar in beslag nemen. Daarnaast moet eerst aantoonbaar misbruik zijn gemaakt door een kabelaar." Volgens een woordvoerster van de NMa hoeft de afhandeling van een klacht helemaal niet zo lang te duren.
Kees Tromp (BTG, bedrijfstelecommunicatie grootgebruikers) kan zich de houding van het kabinet wel voorstellen. "De overheid heeft ervoor gekozen om zich buiten wettelijke regelgeving voor toegang tot de kabel voor isp's te houden. Misschien is het op dit moment ook wel zo verstandig om een niet al te grote groei op de kabel toe te staan. Internet via de kabel is namelijk nog behoorlijk onveilig."
Paul Trienekens (Opta) meldt dat zijn organisatie door staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat gevraagd is samen met de NMa een reactie voor te bereiden op de voorstellen die het kabinet doet in de tweede kabelnotitie. Verwacht wordt dat de Tweede Kamer de notitie niet klakkeloos zal goedkeuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-15T00:00:00.000Z Redactie Computable