Digitale handtekening laat op zich wachten

Het gebruik van een elektronische handtekening in Nederland heeft zeker nog twee jaar geen juridische grondslag. Dit zegt Wijnand Stevens van het ministerie van justitie.

In Amerika daarentegen heeft het parlement eerder deze week een wet aangenomen waardoor een elektronische handtekening juridisch gelijk gesteld wordt aan een geschreven handtekening.
De nieuwe wet werd vrijwel unaniem (426 tegen 4) door het Amerikaanse parlement aangenomen. Nieuwe technologieën zoals vingerafdruk scans, en encryptische sleutels doen niet langer onder voor inkt-op-papier-handtekeningen. Voor zowel bedrijven als consumenten worden zakelijke handelingen via Internet en stuk eenvoudiger. Zakenmensen kunnen nu belangrijke deals sluiten zonder op kantoor aanwezig te zijn, terwijl consumenten een auto of zelfs een hypotheek kunnen aanschaffen zonder persoonlijk contact met de verkoper.
President Clinton heeft al toegezegd deze wet, die ruim een jaar onderhandelingen met zich meebracht, te zullen ondertekenen. "De wet zal de IT-technologische revolutie verder aanmoedigen, welke heeft meegeholpen aan een verlaging van de inflatie, een verhoging van de productiviteit. Ook nieuwe research en ontwikkelingen hebben hier enorm veel baat bij", aldus de president. Mits Clinton zich aan zijn woord houdt, zal de wet op 1 oktober 2000 in werking treden en kunnen bedrijven en consumenten vanaf 1 maart 2001 daadwerkelijk een elektronische handtekening zetten.
In wet staat niet exact vermeld hoe de online transacties moeten worden verricht. De twee betrokken partijen kunnen tot een overeenkomst komen door middel van een contract of gebruik maken van software die de authenticiteit van de elektronische handtekening verifieert.
 
"In Nederland zijn we nog niet zover", zegt Wijnand Stevens, woordvoerder van het Ministerie van Justitie. "De Europese Commissie heeft al wel enkele richtlijnen opgesteld, maar een wetgeving laat nog op zich wachten. Dat heeft voornamelijk te maken met een aantal technische belemmeringen. Voordat alle lidstaten hun goedkeuring hierover hebben gegeven en de wet in Nederland wordt doorgevoerd zijn we zeker 1 à 2 jaar verder."
E-commerce deskundige Richard Lamb ziet hierin een belangrijke doorbraak voor elektronisch zakendoen. "E-commerce draait om het vertrouwen. Nu de Amerikaanse overheid haar goedkeuring heeft uitgesproken over de elektronische handtekening, zal het vertrouwen bij de consumenten op Internet met sprongen vooruit gaan. Dit zal het komende jaar resulteren in een sterke stijging van de consumentenbestedingen op Internet."
Lamb verwacht ook dat de Nederlandse consumenten op korte termijn massaal geld gaan uitgeven via het Internet. "De beslissing om de elektronische handtekening als identificatiemiddel te accepteren, zal ook van invloed zijn op de situatie in Nederland. Met name de Internetgebruikers die het afgelopen jaar via de 'gratis' Internet aanbieders zoals Freeler, 1-2-Move en Zon zijn begonnen met het Internet, hadden nog onvoldoende vertrouwen in Electronic Commerce. Mede door de Amerikaanse beslissing zal deze consument vanaf oktober/november geld uit durven geven via Internet. Tot nu toe wordt in Nederland voor online betalingen nog veel gebruik gemaakt van eenmalige machtigingen- veelal zonder handtekening- acceptgirokaarten en rembourszendingen".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable