Siso Computers opgelicht door Engelsen

Engelse oplichters hebben het IT-remarketing bedrijf Siso Computers een partij geheugenmodules ter waarde van 225.000 gulden afhandig gemaakt.

De Engelsen zochten half februari voor het eerst contact met de onderneming uit Bussum, waarna ze een order van 2000 Toshiba 64 MB SD-geheugens plaatsen. Vervolgens voerde ze de druk steeds verder op, om Siso er zo toe te bewegen de partij modules zo snel mogelijk op te sturen.
Dat was volgens het gedupeerde bedrijf op zich niet vreemd. "Geheugenmodules zijn in Engeland schaars en een stuk duurder. Het zou natuurlijk goed kunnen dat iemand uit Engeland hier inkoopt. We hebben echter steeds in ons achterhoofd gehouden dat het wel eens niet zou kunnen kloppen, maar officiële bankafschriften hebben voor ons de definitieve doorslag gegeven", aldus Siso-directeur Ed Alting.
Na de eerste contacten vroeg de groothandel aan het Britse bedrijf, dat zich Objex Limited noemde, of het telefonisch wilde betalen. Het antwoord was positief, de organisatie zouden betalen - en dat leek ook te gebeuren.
Alting: "Er volgde een telefoongesprek en een bevestiging per fax van de Lloyds Bank in Londen ter waarde van 95.000 dollar. De bank bevestigde dat hun relatie - Objex Limited - een betalingsopdracht ten gunste van Siso had overgemaakt. Tevens was een kopie van het afschrift als bijlage toegevoegd. We gingen ervan uit dat de betaling binnen twee dagen op onze bankrekening zou staan."
Vervolgens ontving het Nederlandse bedrijf, dat voornamelijk zaken doet met buitenlandse bedrijven, een fax met een logo van de Lloyds Bank en het telefoonnummer van een contactpersoon. Deze beloofde Siso dat het bedrag de volgende ochtend op de rekening zou staan en dat ze de goederen konden opsturen, liefst zo snel mogelijk.
"Ze beweerden dat ze de goederen op vrijdag moesten hebben", aldus Alting. "Uiteindelijk hebben we de goederen per vliegtuig naar Engeland verstuurd - het geld kon immers elk moment binnenkomen."
Dat bleek vies tegen te vallen. De Engelsen hadden hun spullen binnen, terwijl Siso naar zijn geld kon fluiten. Uit nader onderzoek bleek dat de afschriften tot in detail vervalst waren. De opgegeven telefoonnummers waren niet meer bereikbaar en het email adres bleek vanuit een Internet-café te zijn verstuurd.
"Na aangifte te hebben gedaan in Bussum, is mijn collega afgereisd naar het afleveradres in Oxfordshire. Daar aangekomen bleek het om een afgelegen appartementencomplex te gaan met één huisnummer en twintig deurbellen", aldus Alting. De politie in Engeland is inmiddels een onderzoek gestart naar de gang van zaken.
Siso is niet het eerste Nederlandse bedrijf wat op deze manier is opgelicht. Eerder kregen de firma's Transzend en Xplore te maken met dergelijke praktijken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-03T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.