TU Delft opent centrum GIS-technologie

Met een Geo-Database Management Center (GDMC) wil de TU Delft een gedegen bijdrage leveren aan de 'geo-informatieinfrastructuur'.

Daarbinnen moeten geografische gegevens zich probleemloos laten uitwisselen en GIS'en (geografische informatiesystemen) met elkaars data kunnen werken. Het GDMC wordt volgende week geopend.
Het onderzoekcentrum is een initiatief van prof. dr ir P. van Oosterom, die begin 2000 als hoogleraar GIS-technologie aantrad en na jaren een vacature bij de afdeling Geodesie opvulde. Hij wil met zijn GDMC tot de wereld-topvijf van GIS-universiteiten gaan behoren. Waarom? "Het zit er in principe in. De mix van geowetenschappen en technische informatica bij de TU vormt een goede basis."
De leerstoel is een uitvloeisel van het nationaal geodetisch plan van vijf jaar terug. Bij absentie van geschikte mensen is de post waargenomen door prof. dr ir M. Bogaerts, hoogleraar Vastgoedinformatie en de man achter een andere TUD-researchgroep, het Center for Computer Graphics and Mapping. Deze researchgroep is een zachte dood gestorven, maar bij de komst van Van Oosterom waren leden van de onderzoekgroep nog wel actief, met zaken als gegevenskwaliteit, remote sensing, kartografie, 3D en virtual reality. Van Oosterom: "Alleen, de samenhang ontbrak en het thema geodatabasetechnologie, waarop ik me wilde richten, was precies het bindmiddel tussen die onderwerpen." Zo verrijst aanstaande woensdag, aan het eind van een themadag over Java-GIS, uit de as van het CCGM het GDMC.
Van Oosterom: "GIS ontwikkelt zich onmiskenbaar tot essentieel gereedschap binnen de netwerkmaatschappij. Van een standalone-systeem ging het naar meerdere systemen die bestanden uitwisselden. Wil dat werken, dan moet je al heel wat met elkaar afspreken. Beter is het als gebruikers van dezelfde gegevens, die samen dus een informatiegemeenschap vormen, data bij de bron kunnen aftappen. Dan moeten ze dus makkelijk toegang hebben tot de geodatabase, die deze gegevens opslaat. Daartoe wordt gewerkt aan een gestandaardiseerde geo-informatieinfrastructuur."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.